Gemeente Rheden gaat integriteit verhogen met Wet Bibob

Foto: Justis

GEMEENTE RHEDEN – Afgelopen dinsdag heeft het college van burgemeester en wethouders besloten de regels van de Wet Bibob op meerdere gebieden toe te passen. Het college hoopt zo te voorkomen dat zij (onbewust) criminaliteit faciliteert en dat zij de belangen van eerlijke ondernemers in de gemeente Rheden beter beschermt.

Wet Bibob

Met de Wet Bibob voluit ‘Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur’ wil de overheid voorkomen dat een bepaalde vergunning die zij afgeeft, wordt misbruikt voor criminele activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan de afgifte van een horecavergunning aan een café dat is opgezet om zwart geld afkomstig uit drugshandel wit te wassen. Of denk aan de afgifte van een exploitatievergunning aan een bordeel waar vrouwenhandel plaatsvindt.

Uitgebreid onderzoek

De Wet Bibob maakt het mogelijk een uitgebreid onderzoek te doen naar de achtergrond van de aanvrager van een vergunning of subsidie. Met andere woorden of de persoon betrouwbaar en integer is. Dit gebeurt onder andere als er signalen zijn van criminaliteit en/of schijnconstructies. Als uit het onderzoek blijkt dat de aanvrager verdacht wordt van betrokkenheid bij criminele activiteiten, geeft de gemeente de gevraagde vergunning niet af of trekt ze een al verleende vergunning in.

Meerdere gebieden

Op basis van de regels die nu gelden, kan de gemeente Rheden de Wet Bibob op een aantal gebieden toepassen. Bijvoorbeeld bij vergunningen voor de drank- en horecawet, een kamerverhuurbedrijf en seksinrichtingen. Door de uitbreiding kan nu op meerdere terreinen onderzoek gedaan worden. Dit kan nu ook bij onder andere het aanvragen van een omgevingsvergunning en vastgoedtransacties.

Ondermijning

De uitbreiding van de regels maakt deel uit van de totale aanpak van ondermijning in de gemeente Rheden. Bij ondermijning maakt de onderwereld voor illegale activiteiten gebruik van diensten van de bovenwereld. 

Klik hier om het gehele B&W-voorstel in te zien.

Bekijk de onderstaande filmpjes voor meer informatie:

 

'
article
133357
Uitbreiding regels moet zorgen voor gezond en veilig leef- en werkklimaat 
GEMEENTE RHEDEN – Afgelopen dinsdag heeft het college van burgemeester en wethouders besloten de regels
https://rheden.nieuws.nl/gemeenteberichten/133357/gemeente-rheden-gaat-integriteit-verhogen-met-wet-bibob/
2019-01-17T16:33:17+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/280/2019/01/17163209/Wet-Bibob-gemeente-Rheden.jpg
criminaliteit, gemeente Rheden, Horeca, Integriteit, milieu, rheden.nieuws.nl, Schijnconstructies, Vastgoed, Vergunning, Wet Bibob
Gemeenteberichten, Nieuws