Rheden als enige Gelderse gemeente in de race voor de BNG Bank Erfgoedprijs

Foto: gemeente Rheden

GEMEENTE RHEDEN – Op 28 maart 2019 wordt de BNG Bank Erfgoedprijs voor de negende keer uitgereikt aan de ‘beste erfgoed-gemeente’ van Nederland. De prijs is bestemd voor de gemeente die het meeste blijk geeft van visie en daadkracht in de omgang met erfgoed.

Gemeente Rheden is dit jaar als enige Gelderse gemeente genomineerd voor de BNG Bank Erfgoedprijs. Amersfoort, Leeuwarden en Oss zijn de overige genomineerden.

Stem op Rheden voor publieksprijs

Naast een juryprijs kan ook een publieksprijs worden gewonnen. Het publiek kan vanaf maandag 18 februari voor deze prijs op de gemeente Rheden stemmen. Stemmen kan via https://www.kunsten92.nl/actueel/publieksprijs/. Deze link is die dag vanaf 12.00 uur te gebruiken. Per e-mailadres kan er één keer op een gemeente gestemd worden.

Pitchen voor juryprijs

De BNG Bank Erfgoed juryprijs bestaat uit een bedrag van € 25.000 en stimuleert gemeenten om materieel erfgoed (monumenten, archeologie en cultuurlandschap) en immaterieel erfgoed (de verhalen) breed op te nemen in beleid en praktijk. Door erfgoedorganisaties en –specialisten is een longlist opgesteld van gemeenten die zich onderscheiden met hun erfgoedbeleid. De jury selecteerde hieruit de vier genomineerde gemeenten. Rheden is dus een potentiële winnaar!

In 2018 bezochten de juryleden onaangekondigd en incognito de genomineerde gemeenten. Op 31 januari 2019 hebben de gemeenten hun erfgoedbeleid en -praktijk voor de jury toegelicht met een pitch. De jury gebruikt in haar beoordeling criteria als de gemeentelijke visie, de link met andere beleidsterreinen, de rol van inwoners, jeugd- en ouderenparticipatie (onderwijs, erfgoededucatie), communicatie over het erfgoed(beleid), erfgoed als innovatieve factor en het gemeentelijke erfgoedbudget.

Als Rheden de prijs wint zal een stripboek over de geschiedenis van de gemeente worden gemaakt voor kinderen en jongeren.

BNG Bank Erfgoedprijs - gemeente Rheden

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen