Gemeente Rheden gaat zich inzetten om het afval in de uiterwaarden te onderzoeken

Foto: Rivierklimaatpark

RHEDEN – De gemeente Rheden gaat zich samen met vrijwilligers inzetten om het afval in de uiterwaarden te onderzoeken. Hiervoor geeft Marc Budel, wethouder Natuur en Openbare Ruimte, op zaterdag 28 september tijdens de Landschapsdag Rheden het startsein. Tijdens deze dag maken vrijwilligers een stuk oever langs de IJssel schoon.

Voor het eerst in Nederland wordt er grootschalig onderzoek gedaan naar rivierafval met Citizen Science langs de Maas en Waal. Citizen Science is een onderzoek dat in zijn geheel of gedeeltelijk door amateurs of niet-professionele wetenschappers wordt uitgevoerd. Dit onderzoek wordt de komende jaren uitgebreid naar alle rivieren en dus ook de IJssel. Het is onderdeel van Schone Rivieren, een initiatief van IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee.

Oevers IJssel

De gemeente Rheden ligt aan de IJssel en heeft ongeveer 30 km aan oever. Er werken al veel vrijwilligers aan schone oevers in Rheden. Door de deelname aan Schone Rivieren levert Rheden een bijdrage aan het landelijke onderzoek naar de herkomst van het afval. Daarbij wil zij de opruimacties gaan begeleiden zodat de gehele oever schoon blijft.

Waarom schone rivieren

Wereldwijd sterven jaarlijks miljoenen zeedieren door afval in zee. Door het samenkomen van een aantal grote rivieren is Nederland een van de grootste afvoerputjes van Europa. Alleen al in de Noordzee komt naar schatting jaarlijks 20 miljoen kilo afval terecht. Een groot deel daarvan komt van rivieren en het vasteland.

Meehelpen? Ja Graag!

Wilt u op zaterdag 28 september helpen? Meld u dan aan via [email protected]. Heeft u in interesse om een tracé langs de IJssel schoon te houden dan hoort de gemeente Rheden dat ook graag.

Wanneer en waar

Locatie: Veerpont Rheden (parkeren van auto’s kan aan de Laakweg te Rheden 12 min lopen). Tijd: zaterdag 28 september om 09:30 uur

Landschapsdag

Tijdens de Landschapsdag laten ondernemers, verenigingen en landgoederen op verschillende plekken in de gemeente Rheden zien hoe zij bijdragen aan het Rhedense landschap. Bij de veerpont in Rheden kunnen bezoekers zien wat de plannen zijn voor de uiterwaarden tussen Arnhem en Giesbeek. Het Rivierklimaatpark IJsselpoort wil er voor zorgen dat het goed wonen en werken en genieten blijft aan een veilige IJssel en haar prachtige uiterwaarden. Meer informatie en het programma van de landschapsdag  zijn te vinden op www.rheden.nl/ldr.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden