Lokaal sport- en beweegakkoord voor Rheden

Foto: gemeente Rheden

GEMEENTE RHEDEN – De gemeente Rheden tekende samen met Sport- en Healthclub De Cirkel, Tennisvereniging Beekhuizen, Aeres VMBO en Stichting Gym & Turnen Arnhem/Velp een intentieverklaring voor een lokaal sport- en beweegakkoord.

In dit sport- en beweegakkoord komen gezamenlijke ambities voor sport en bewegen in de gemeente Rheden bij elkaar, met als uiteindelijke doel zoveel mogelijk mensen met plezier te laten sporten en bewegen.

Sport- en beweegakkoord

In 2018 is het Nationaal Sportakkoord vastgesteld met ambities voor sport en bewegen in Nederland staan. Vijf thema’s staan centraal: inclusief sporten & bewegen, duurzame sportinfrastructuur, vitale sport- en beweegaanbieders, positieve sportcultuur en vaardig in bewegen. Het Rijk geeft gemeenten, sportaanbieders en andere lokale partijen betrokken bij sport en bewegen de ruimte om ook een lokaal akkoord te sluiten. “Eerder dit jaar hebben we een mooie nota Sport en Bewegen opgesteld. Het lokaal sportakkoord is een mooi vervolg hierop. Het is aan de betrokken partijen om samen te bepalen waar zij het akkoord op willen richten. Vanuit de gemeente zien we vooral kansen om de beweegdeelname onder jongeren van 13-19 jaar te verhogen en te werken aan vitale sport- en beweegaanbieders.” Zo licht Marc Budel, wethouder Sport toe.

Sportformateur

Om te komen tot een lokaal sportakkoord stelt het Rijk geld beschikbaar voor de inzet van een Sportformateur: een onafhankelijk professional die het proces om te komen tot een akkoord begeleidt. Nanette Hagedoorn vervult in de gemeente Rheden die rol en heeft ervaring in Ede en Rhenen. “Elke gemeente mag op zijn eigen manier vormgeven aan het akkoord. Als onafhankelijk formateur heb ik geen belangen bij de uitkomst van het akkoord.” Vrijwel alle gemeenten in Nederland zijn bezig met een lokaal sportakkoord.

Ondertekenaars intentieverklaring

De gemeente zocht voor de ondertekening van de intentieverklaring naar sportaanbieders die verschillende sport- en beweegactiviteiten vertegenwoordigen, diverse doelgroepen bedienen en in verschillende organisatievormen sport en bewegen aanbieden. Sport- en Healthclub De Cirkel, Aeres VMBO Velp, Tennisvereniging Beekhuizen en Stichting Gym & Turnen Arnhem/Velp reageerden enthousiast op de uitnodiging. Samen met de gemeente en de sportformateur vormen zij een werkgroep die het proces om te komen tot het akkoord voorbereidt en de voortgang bewaakt. Voor de inhoud van het akkoord worden in de komende maanden in de gemeente veel meer organisaties betrokken bij sport en bewegen.

Uitvoeringsbudget

Het Rijk stelt budget beschikbaar voor de uitvoering van het akkoord. In totaal is hiervoor €60.000 beschikbaar. Daarnaast kunnen sportaanbieders in 2020 en 2021 gebruik maken van ondersteuningsaanbod. Denk aan sporttechnische opleidingen voor een groep trainers of vrijwilligers, begeleiding bij het verduurzamen van de accommodatie of procesbegeleiding op maat.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen