Samen aan de slag met duurzame(re) landbouw

Foto: gemeente Rheden

GEMEENTE RHEDEN – Tal van Rhedense boeren doen al veel op het gebied van duurzaamheid. Ze hebben een biologische bedrijfsvoering, onderhouden natuurlijke akkerranden of hebben korte ketens naar de klant toe.

Toch willen zij samen met de gemeente nog meer stappen zetten naar een duurzame(re) landbouw. Dit blijkt uit de verkenning die de gemeente Rheden samen met de lokale Land- en Tuinbouworganisatie Noord (LTO) heeft uitgevoerd.

Vanuit de Omgevingsvisie Buitengebied en het Rhedense Klimaatprogramma is de ambitie gekomen om duurzame(re) landbouw te stimuleren. Deze duurzame(re) landbouw gaat over  natuur inclusieve landbouw, kringlooplandbouw, kortere voedselketens, energiebesparing en opwekking van duurzame energie.

Verkenning in gemeente Rheden

Om duurzame(re) landbouw te kunnen stimuleren, heeft de gemeente in samenwerking met de lokale LTO afdeling een onderzoek gedaan met als resultaat de rapportage Verkenning Duurzame(re) Landbouw Rheden. Hiervoor zijn 24 Rhedense boeren, van de 30 boeren in de breedste zin van het woord, geïnterviewd. En is met diverse verpachters en organisaties, zoals waterschap en provincie, gesproken. De verkenning geeft een goed beeld van dat wat de Rhedense boeren al doen aan duurzame landbouw. Maar ook wat hun wensen zijn, welke kansen zij zien en waar ze in de praktijk tegen aanlopen. De rapportage eindigt met een aantal actiegerichte aanbevelingen. Met deze aanbevelingen kunnen boeren samen met gemeente, consumenten en andere overheden en organisaties stappen zetten richting een duurzame(re) landbouw.

Aan de slag met aanbevelingen

In 2021 gaan de boeren en de gemeente Rheden met de eerste aanbevelingen aan de slag. Zo worden enkele kilometers akkerrand ingezaaid met kruidenrijke mengsels, komt er één centraal aanspreekpunt voor (duurzame) landbouw, krijgen meer boerendaken zonnepanelen en werken zij samen aan kortere voedselketens.

Ronald Haverkamp, wethouder Gebiedsontwikkeling:

“Het is goed om te zien dat onze Rhedense boeren (agrariërs) al veel doen op het gebied van duurzame landbouw en dat ze samen met ons nog meer stappen willen zetten. Dat is goed voor de biodiversiteit èn het landschap in ons buitengebied.”

De verkenning is te lezen op www.rhedensbuitengebied.nl/Samen-aan-de-slag-met-duurzame-re-landbouw.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen