Gemeente Rheden wil inwoners informeren over effecten houtrook

Foto: Flickr

GEMEENTE RHEDEN – Veel mensen vinden een houtvuurtje gezellig of verwarmen er hun huis mee. Het lijkt een goed alternatief voor het verwarmen van je woning op gas, maar dat is het niet.

Bovendien zorgt rook van een houtkachel, haard of vuurkorf voor schadelijke stoffen in de lucht en kan voor overlast zorgen. Daarom wil de gemeente Rheden haar inwoners goed informeren over de effecten van het stoken van hout. Laat het vuur daarom wat vaker uit.

Hoe duurzaam is een houtkachel?

Een houtkachel is geen duurzaam alternatief voor het verwarmen van uw woning. Voor het milieu is het beter om je woning op een andere manier te verwarmen en te zorgen voor een aangenaam klimaat in huis. Een heel duurzame manier is door gebruik te maken van zonnepanelen met een zonneboiler, of een waterpomp. Meer informatie daarover is te vinden op de website van Milieucentraal.

Dorus Klomberg, wethouder duurzaamheid:

“Ik vind het belangrijk dat we met zijn allen werken aan de vermindering van CO2 uitstoot. Bij het stoken van hout komt, naast andere schadelijke stoffen, relatief veel CO2 vrij. Hout is daarom geen duurzaam alternatief voor een fossiele verwarming. En hout wordt schaarser en duurder. Daarom heb ik liever dat we hout niet verbranden, maar bijvoorbeeld inzetten voor de bouw van duurzame woningen.”

Met kleine maatregelen kun je het comfort in huis verhogen. Denk daarbij aan het plaatsen van tochtstrips en radiatorfolie. Kijk voor meer tips, informatie en inspirerende verhalen van inwoners en ondernemers uit onze gemeente ook eens op www.watisjouwrheden.nl.

Is de houtkachel de enige manier om uw woning te verwarmen? Of overweegt u toch een open haard of houtkachel aan te schaffen? Dan is het belangrijk om een goede afweging te maken. Lees de tips en keuzes bij de aanschaf van een houtkachel of open haard op www.milieucentraal.nl.

Keuzes en tips

De hoeveelheid schadelijke stoffen kan verminderd worden door de manier waarop het hout gestookt wordt. Stook bijvoorbeeld niet bij windstil of mistig weer en gebruik alleen droog hout met een vochtpercentage van tussen de 15 en 20%.

De website www.stookwijzer.nu geeft advies, op basis van actuele gegevens over het weer en de luchtkwaliteit in jouw buurt. Als het RIVM op basis van de verwachte weersomstandigheden en de luchtkwaliteit afraadt om hout te stoken, zal hier een stookalert voor worden afgegeven. Dit is te zien op www.rivm.nl/stookalert.

Kijk voor meer tips voor bewust stoken ook eens op www.rheden.nl/houtrook.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen