Samenwerking zorgt voor minimale huurverhoging

GEMEENTE RHEDEN – In 2016 hebben Vivare, HVR en gemeente Rheden voor het eerst zogenaamde prestatieafspraken gemaakt. Deze vorm van samenwerking heeft direct haar vruchten afgeworpen.

Vivare heeft hier inhoud aan gegeven door beperkte of geen huurverhoging door te voeren in 2017. Daarmee werkt Vivare aan betaalbaar en goed wonen in de regio.

Minimale huurverhoging

De lage huurverhoging van 0,3% is een prachtig resultaat. Het merendeel van de 6.000 huurders in de gemeente Rheden (63%) krijgt dit. Het overige deel krijgt zelfs geen huurverhoging. Dit komt omdat ze anders meer zouden betalen dan volgens Vivare redelijk is voor de woning.

Huurdersvereniging Rheden

De HVR heeft een belangrijke rol gespeeld in de realisatie van deze beperkte huurstijging door het gesprek met Vivare aan te gaan. De HVR meldt dit succes in haar huurdersblad HVR Actief.

Prestatieafspraken

In de prestatieafspraken stellen Vivare, de HVR en de gemeente Rheden gezamenlijke doelen vast op de langere termijn en maken ze jaarlijks concrete uitvoeringsafspraken. De afgelopen jaren stegen de huurprijzen sneller dan de inkomens. Dit veroorzaakte betaalbaarheidsproblemen voor zittende huurders en het aantal goedkope huurwoningen nam ook af.

Vivare, de HVR en de gemeente Rheden spraken met elkaar af dat ze het aantal huishoudens met te hoge woonlasten willen beperken. Hierin is nu een belangrijke stap gezet.

Problemen voorkomen

De gemeente draagt op haar beurt ook bij om betaalbaarheidsproblemen te voorkomen. Zo kunnen inwoners met een laag inkomen kwijtschelding krijgen van gemeentelijke lasten. Daarbij gaat het om onroerendezaakbelasting (OZB), afvalstoffenheffing, rioolheffing, grafrecht en hondenbelasting.

Verder biedt de gemeente hulp aan mensen met schuldproblemen door bijvoorbeeld een betalingsregeling te treffen met de schuldeiser of een budgetoverzicht op te stellen.

Wethouder Nicole Olland: “Ik vind het mooi om te zien dat de prestatieafspraken écht werken. We (Vivare, de HVR en de gemeente) voelen het als een gezamenlijke verantwoordelijkheid om deze afspraken na te komen. Waarbij elke partij haar eigen rol pakt.”

Meer weten over de Huurdersvereniging Rheden? Kijk dan op: http://www.hvr-velp.nl

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen