Xanta van Ruiten en Niels Bakker winnen Biologie Olympiade Junior op Van Hall Larenstein

VELP – Op hogeschool Van Hall Larenstein in Velp zijn vrijdagmiddag 9 juni de winnaars van de Biologie Olympiade Junior 2017 bekend gemaakt. Twintig leerlingen uit de onderbouw van de HAVO en het VWO uit het hele land hebben gestreden om de eer om zich de beste biologie leerling van 2017 te kunnen noemen.

Niels Bakker

Winnaar van de havisten is Niels Bakker van ’t Atrium in Amersfoort Bob Schepers (Graaf Huyn College Geleen) won de tweede prijs en Matthias van der Veen (Pieter Zandt SG Kampen) de derde prijs.

Xanta van Ruiten

Bij de vwo’ers is de eerste plaats naar Xanta van Ruiten van het Teylingen College uit Noordwijkerhout gegaan. Tom Keijzer (Gymnasium Juvenaat Bergen op Zoom) werd tweede en Iris Oskam (Johan de Witt-gymnasium Dordrecht) derde.

Uit de bijna 13.000 leerlingen uit heel Nederland die meededen aan de voorrondes, bleven er uiteindelijk twintig over die zich kwalificeerden voor de eindronde. Deze werd op 8 en 9 juni verzorgd op hogeschool Van Hall Larenstein in Velp.

De bodem

Hier verdiepten de finalisten zich in een uitdagend thema dat bij uitstek past bij de hogeschool: ’de bodem’. Daartoe volgden ze colleges over de koolstofkringloop die waren voorbereid door docenten van Van Hall Larenstein samen met de Stichting Biologie Olympiade.

Voor de bijbehorende practica namen de ‘olympisten’ grondmonsters op Landgoed Larenstein, die ze onder de loep namen in de laboratoria van de hogeschool. Het niveau van de practicumverslagen en de uitslag van de eindtoets bepaalden de uiteindelijke winnaars.

Prijzen, goodiebags en certificaten

In het bijzijn van hun ouders en biologiedocenten hebben de winnaars hun medailles, wisselbekers en prijzen in ontvangst genomen. Voor elke finalist waren er certificaten en attenties.
Omdat de olympisten uit het hele land afkomstig waren, hebben ze overnacht op buitengoed de Panoven in Zevenaar.

Banden

In het tweedaagse programma was behalve het kennisgedeelte van de Olympiade ook een wandeling met gidsen in de Gelders Poort opgenomen, en een ontspannen wedstrijd footgolf op Landgoed Larenstein. Ondanks de competitie werden er zo ook banden gesmeed tussen de finalisten.

Over Van Hall Larenstein

Van Hall Larenstein is een internationale groene kennisinstelling, waar we met passie en kunde onderwijs verzorgen, ondersteund door toegepast onderzoek binnen diverse lectoraten. We leiden proactieve professionals op, die op een verantwoorde en ondernemende wijze een positieve bijdrage leveren aan een duurzame samenleving.
Van Hall Larenstein verzorgt diverse Bachelor- en (professional) Master-opleidingen, Associate degrees en cursussen en verricht toegepast onderzoek vanuit onderwijslocaties in Leeuwarden en Velp. Ga voor meer informatie naar http://www.hvhl.nl.

Over de Stichting Biologie Olympiade

De Stichting Biologie Olympiade organiseert jaarlijks biologiewedstrijden voor leerlingen van havo en vwo van zowel de onder- als de bovenbouw. Het thema van de olympiade wordt samen met de gastheer gekozen en voorbereid. Meer informatie vindt u op http://www.biologieolympiade.nl.

Klik op de bovenste foto voor nog meer foto’s!

Biologie Olympiade Junior 2017 Uitslag
Positie Finalisten havo School
1 Niels Bakker ’t Atrium, Amersfoort
2 Bob Schepers Graaf Huyn College, Geleen
3 Matthias van der Veen Pieter Zandt SG, Kampen
4 Ilse Terlouw Jacobus Fruytier SG, Apeldoorn
5 Robin Oosterik Bataafs Lyceum, Hengelo
6 Lara Beckers Elzendaalcollege, Boxmeer
7 Bram Hamers Stedelijk College Eindhoven
8 Tygo Mebius Bornego Lyceum, Heerenveen
9 Jamie Meyer College Den Hulster, Venlo
10 Sjefke Holl Etty Hillesum Lyceum, Deventer
Positie  Finalisten vwo School
1 Xanta van Ruiten Teylingen College, Noordwijkerhout
2 Tom Keijzer Gymnasium Juvenaat, Bergen op Zoom
3 Iris Oskam Johan de Witt-gymnasium, Dordrecht
4 Nathan Roos Vossius Gymnasium, Amsterdam
5 Bram Arts Stedelijk Gymnasium, Breda
6 Charlotte Bijman Utrechts Stedelijk Gymnasium, Utrecht
7 Menno van Leeuwen Fioretti College, Lisse
8 Esther Klören Ashram College, Alphen aan den Rijn
9 Tycho van Bommel Montessori Lyceum Rotterdam
10 Nikka Wichers Stedelijk Gymnasium Schiedam

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen