Gelders Archief op zoek naar vrijwilligers om overlijdensakten te digitaliseren

Foto: Theo Jansen, rheden.nieuws.nl

REGIO – Het Gelders Archief zoekt vrijwilligers om vanuit huis oude Gelderse overlijdensakten online te ontsluiten.

Iedereen die vanuit huis wil meewerken om gegevens van oude Gelderse overlijdensakten online te ontsluiten kan vanaf 15 juni 2017 eenvoudig aan de slag. Met de resultaten zijn vele duizenden liefhebbers van familiegeschiedenis in staat gegevens over hun voorouders op internet terug te vinden.

Eerdere projecten

Sinds 1998 maakten honderden vrijwilligers akten van de Gelderse Burgerlijke Stand tot circa 1950 toegankelijk. Honderdduizenden Gelderse akten zijn inmiddels gedigitaliseerd en geïndexeerd. Onze personendatabase telt vele miljoenen namen. In 2015 voerden meer dan vierhonderd vrijwilligers gegevens van bijna 56.000 scans van Gelderse geboorteakten over de periode 1819-1912 op de website van Vele Handen in. Ze deden dat in minder dan negen maanden. Daarmee was dit crowdsourcingsproject ‘Verlos Gelderse geboorteakten’ een enorm succes.

Enthousiaste vrijwilligers

Franka Salomons, projectbegeleider, weet uit ervaring hoe enthousiast de vrijwilligers die aan het eerdere crowdsourcingsproject ‘Verlos Gelderse geboorteakten’ meededen kunnen zijn. “Een handjevol fanatiekelingen ging zelfs door tot in het holst van de nacht en trokken hun handen pas na 1.00 uur van de akten af”. De vrijwilligers werkten destijds zelfs vanuit het buitenland mee, tot aan Malta toe. Soms vonden deelnemers bijzondere akten, zoals die van een vader van 82 jaar in 1910 die aangifte deed van de geboorte van zijn dochter.

Het Gelders Archief wil heel graag opnieuw met vrijwilligers aan de slag. Ditmaal zijn de overlijdensakten in Gelderland van 1951-1960 aan de beurt.

Hoe werkt het?

De vrijwilligers voeren via http://www.velehanden.nl (klik op ‘Met oprechte deelneming’) gegevens in van overlijdensakten uit Gelderland uit de periode 1951-1960. Op de scans van de originele overlijdensakten staan de naam, het beroep, de sterfdatum van de overledene, evenals de namen van de partner en ouders van de overledene. Deze gegevens vullen de vrijwilligers in op een formulier en slaan deze vervolgens op. Andere vrijwilligers controleren deze formulieren.

Met behulp van de ingevulde formulieren zijn voorouders straks snel en gemakkelijk terug te vinden op het internet via http://www.geldersarchief.nl en http://www.archieven.nl.

VeleHanden

VeleHanden is een crowdsourcingwebsite waar archieven en musea hun gedigitaliseerde collecties ter ontsluiting aanbieden aan het grote publiek. Doel is om op deze manier collecties doorzoekbaar te maken en ervoor te zorgen dat ze snel ontsloten worden. Het indexeren of beschrijven van een collectie is tijdrovend. VeleHanden doet een beroep op vrijwilligers die het leuk vinden om met historische collecties aan de slag te gaan. Vele handen maken immers licht werk.

Doe mee

Belangstellenden die mee willen doen kunnen zich eenvoudig aanmelden door naar http://www.velehanden.nl te gaan en vervolgens te klikken op ‘Met oprechte deelneming’.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen