Arnhem druk met verbouw van vroegere kantoorpanden, nu ook het oude ING-gebouw

ARNHEM – De organisatie van de Dag van de Architectuur Arnhem had afgelopen zaterdag 17 juni gekozen voor het markante en voormalige Postgirokantoor / ING-gebouw aan de Velperweg in Arnhem. Er was éénmalig een openstelling onder de noemer “Brutaal & Vitaal”. Het gebouw ondergaat daarna een grondige verbouwing waarbij er 395 appartementen in zullen worden gevestigd.

Appartementen :

Er komen 395 appartementen met een oppervlakte van 50 m2 tot 120 m2 (middelgroothuis). Precies tussen de kolommen word een gang gemaakt met aan weerszijden appartementen. Met een badkamer en slaapkamer aan de binnenzijde en de woonkamer en keuken aan de raamzijde dat zorgt voor veel licht. Er zullen ook balkons aan de buitenzijde worden gemaakt en er is natuurlijk plaats voor een eigen parkeerplek in de ondergrondse parkeergarage.

Drukte

Er was veel belangstelling voor de rondleiding, vooral van oud-medewerkers van de ING zelf, zij namen nog een keer de kans het gebouw te bezoeken, waar zij met veel plezier vele jaren hebben gewerkt, dit was duidelijk uit de gesprekken van de medewerkers met elkaar te horen tijdens de rondleiding. Helaas was er maar plaats voor zo’n 300 mensen verdeeld in 12 groepen, dit op last van de op dit moment geldende brandweerverordening. Er was maximaal 50 minuten tijd voor een rondleiding door het gebouw.

“Betalen met de Balpen”

De bezoekers kregen eerst een stukje geschiedenis te zien in de vorm van een film. Het liet stap voor stap de verwerking van de Postcheque & Girodienst zien vanaf de brievenbus tot de afschrijving bij de Postgiro klant thuis.

Verwerking

De afdeling ontvangst en verzending van het Postgirokantoor Arnhem ontving in de late avond en gedurende de nacht een grote hoeveelheid post. De volgende ochtend werd door de codeerafdelingen alles gecontroleerd voordat het machinaal verwerkt kon worden. Tijdens de nachtdienst vonden de afschrijvingen plaats, dit werd toen door 4 computers gedaan. De afrekeningen werden met 300 stuks per minuut op kettingpapier gedrukt en op postcode gesorteerd. Op topdagen gingen er zo’n 1.000.000 afschriften de deur uit.

Architectuur

Het gebouw ontworpen door Architect J.M.A. de Groot valt onder het ‘Brutalisme’ een stroming binnen architectuur die voortkomt uit het Modernisme. Het gebouw is door Hollandse Beton Maatschappij gebouwd en is gestart 1962 en werd in 1967 opgeleverd. In 1969 officieel werd het kantoorpand officieel in gebruik genomen.

Ontwerp

Het ontwerp is een kruisgebouw, dat wil zeggen; in het midden van het gebouw bevindt zich het centrale punt met het sanitair en de garderobes, leidingsschachten en traphallen, liften en zelfs roltrappen naar alle 12 verdiepingen. Door deze efficiënte bouw ontstonden korte looplijnen naar de werkplek en een vlotte doorstroming van de meer dan 3000 medewerkers. Ook was er veel daglicht in de kantoorruimtes.

Kernpunten

In het gebouw is veel aandacht besteed aan de aankleding en kunst naast de kantoren waren er ook een uitgebreide facilitaire voorzieningen een eigen keuken en een restaurant met dakterras. In de kantine waren maandelijkse feesten met bekende artiesten. Op verschillende verdiepingen waren kantoor tuinen zoals een “Japanse tuin, Bedoeïenentent, het klaslokaal en het winkeltje”.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Kijk voor meer informatie op: www.http://dagvandearchitectuur-arnhem.nl

 

Reacties