Strenge kledingvoorschriften op de werkvloer

Foto: Foter.com

COLUMN – Al dagen hebben wij te maken met tropische warmte. Zowel binnen als buiten loopt de temperatuur flink op. Op dit moment is er een discussie gaande; wat mag en kun je aantrekken naar je werk? Wat vind jij?

De werkende mensen onder ons hebben het zwaar met deze temperaturen. Ik heb altijd al met groot respect gekeken naar mensen die werken in de buitenlucht wanneer het hartje zomer is. Denk aan bijvoorbeeld aan stratenmakers of medewerkers van de plantsoenendienst.

Puffen geblazen

Wanneer het een aantal dagen achter elkaar tropisch warm is, loopt de binnentemperatuur op. En dan is het in sommige gevallen ook geen pretje meer om te werken. Airco of niet, het is puffen geblazen.

Ik heb niets te klagen

Ik realiseer mij dat ik op dit moment niets te klagen heb. Ik heb schrijf deze column thuis. Ik zit bij het open raam waar zo nu en dan mijn haar langs mijn gezicht wappert door de wind. Mijn laptop plakt aan mijn blote beentjes die onder mijn zomerse jurkje uitsteken.

Kledingvoorschriften

Voor mij (vandaag) geen strenge kledingvoorschriften, maar ik weet dat het voor velen anders is. Daar is een hoop over te zeggen. Dat is natuurlijk ook de reden waarom er op dit moment zoveel over gesproken en geschreven wordt.

Veiligheid en hygiëne

Veiligheid en hygiëne spelen een belangrijke rol. Zo lijkt het niet hygiënisch als je op teenslippertjes een operatiekamer in komt lopen. En voor een patatbakker niet veilig om in een korte broek achter spetterende frituurpannen te staan.

Representatief

Toch lijkt het in de meeste gevallen vooral om de representativiteit van de werknemers te gaan. En ik moet eerlijk bekennen dat ik een bankdirecteur in een korte broek toch echt een stuk minder serieus neem dan wanneer deze in een nette pantalon loopt. En als een makelaar op teenslippers mij ontvangt op kantoor trek ik waarschijnlijk mijn wenkbrauwen op.

Medelijden met mannen

Als een secretaresse of advocate, gekleed in een mantelpakje, mij verwelkomt vind ik dat niet meer dan normaal. Ik heb dus medelijden met de mannen. Ja, dat ik dat nog eens zou zeggen he? Wij vrouwen kunnen ‘netjes’ lopen in een jurkje of rokje met blote benen er onder, voor mannen ligt dat een stuk gecompliceerder.

Waar ligt de grens?

Wat mij betreft ligt het dus ook aan de functie, de werkomgeving en of je wel of niet klantcontact hebt. Als bijvoorbeeld een postbode, buschauffeur of call center medewerker in een korte broek loopt geef ik hem dan ook groot gelijk. Maar dan blijft de vraag nog steeds; waar ligt de grens?

Discussiëren

Het enige wat wij op dit moment voor de werkende mannen kunnen betekenen is verder discussiëren om wellicht het een en ander voor ze open te breken.

 Lous

 

 

Dossier: Lous

Reacties

article
102125
Al dagen hebben wij te maken met tropische warmte
COLUMN – Al dagen hebben wij te maken met tropische warmte. Zowel binnen als buiten
https://rheden.nieuws.nl/nieuws/102125/medelijden-met-de-werkende-man/
2017-06-22T17:56:58+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/280/2017/06/22151154/manned-types-tables.jpg
kledingvoorschrift, Lous, tropische warmte, werkvloer
Column, Nieuws