Rheden nieuws eet geen poké en kimchi

Foto: Foter. com

COLUMN – Uw columnist vindt dat kookrubrieken zeker wat aparts mogen presenteren aan de lezers. De ingrediënten moeten wel redelijk eenvoudig te koop zijn, het recept mag niet onmaakbaar moeilijk zijn en je moet er vooral plezier aan beleven zowel bij het maken als tijdens het eten.

Deze week maakte Sam de Voogt het te bont in de NRC: Poké met octopus. In de eerste alinea schrijft de Thuiskok van de NRC: ´Een combinatie van een hip gerecht (poké) met een hip ingrediënt (kimchi) en een van mijn favoriete ingrediënten (octopus), dat kan moeilijk mis gaan.’, wel bij uw columnist! Waarom moet het hip?

Omdat tegenwoordig iedereen sushi eet en overal sushi-restaurants te vinden zijn, of het in ieder geval thuis bezorgd kan worden, wordt het tijd voor weer iets hippers: poké. Het komt uit Hawaï, op het strand wordt daar rauwe vis aan stukken gesneden en gemengd met noten en zeewier of (wel gekookte) rijst en als het nog niet zout genoeg is met zeezout.

Het is nog geeneens een jaar geleden dat het eerste poké restaurant in Nederland werd geopend*. Nu zijn er naast Rotterdam ook in Amsterdam en (2x) in Utrecht van dergelijke restaurants. Pas in 2013 verschenen op internet de eerste recepten van poké en nu komt Google met 364.000 resultaten, nog steeds niet veel, dus hip.

Kimchi is het andere hippe bestandsdeel. Hip valt wel mee want de Koreanen hebben duizenden jaren op tafel staan. Wij overigens ook. Het is gefermenteerde kool, zuurkool als u wilt: onze winterse bron voor vitamine C.

De Koreaanse keuken kent vele Chimchae zoals deze groente variant ook heet. Alle groenten inclusief Spaanse peper kan met zout ingemaakt worden en na langdurige rijping gegeten worden of als ingrediënt gebruikt worden.

En nog een octopus uit de IJssel hengelen…

* dit is niet juist Poké Perfect opende al in 2013 zijn deuren in Utrecht.

Rheden eet smakelijk!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen