Politie gaat geweldplegers in Gelderland testen op drank én drugs

Foto: quapan via Foter.com CC BY

GELDERLAND – De politie gaat vanaf 1 juli geweldplegers in Gelderland op drank én drugs controleren. Als uit de test blijkt dat het geweld onder invloed is gepleegd, moet de verdachte rekening houden met een hogere strafeis.

Deze zwaardere straf kan bestaan uit een hogere boete of langere taakstraf of celstraf maar ook uit bijzondere voorwaarden die samenhangen met het middelengebruik.

Geweld is nooit goed te praten

Toch worden alcohol en drugs nog wel eens aangevoerd als verzachtende omstandigheden: “Ik was mezelf niet.” “Ik wist niet wat ik deed.” “Ik had te diep in het glaasje gekeken.” Maar alcohol- en drugsgebruik zijn geen excuus voor geweld.

De politie bepaalt

De politie bepaalt onder meer op basis van uiterlijke kenmerken of een aangehouden verdachte van geweld getest wordt op alcohol- en drugsgebruik.

Bij alle vormen van geweld wordt er getest

Denk bijvoorbeeld aan mishandeling, bedreiging, moord, vandalisme, seksueel geweld, stalking en geweld tegen dieren. Maar ook als je bijvoorbeeld een geweldpleger aanmoedigt of helpt, kom je voor een test in aanmerking.

Campagne

Het ministerie van Veiligheid en Justitie zijn met een campagne gestart die het belang en de gevolgen van de wetswijziging uitlegt. Daarmee willen ze je op de hoogte brengen van de wetsverandering, zodat je niet gek opkijkt als je opeens wordt getest.

Bovendien willen ze je bewust maken van de straffen die staan voor geweld onder invloed.

Lees meer hierover op http://www.geweldonderinvloed.nl/

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen