Rheden eet smakelijk: Risotto en meer

Foto: Martijn Nijenhuis via Foter.com CC BY-ND

COLUMN – Uw columnist heeft al een tijdje niet meer laten weten wat er hier op tafel stond. Hierbij mijn weekmenu als inspiratie.

Maandag is het risotto geworden. De indruk is vaak dat het erg veel werk is maar dat valt reuze mee. Met ruim een uur staat er een zacht en romig rijstrecept. Variatie op het recept door in plaats van champignons, cantharellen te nemen of een andere smakelijke paddenstoel.

Pancetta is natuurlijk ook lekkerder dan gerookte spek. Plakjes eerst rustig uitbakken en drogen op keukenpapier.

Dinsdag heeft uw columnist buiten de deur gegeten.

Woensdag bleken er nog cantharellen over te zijn. Sjalotje fruiten met een teentje knoflook, cantharellen bakken, afblussen met beetje witte wijn, paddenstoelen bouillon toevoegen en afmaken met room, peper en kruiden naar smaak.

Daarna werd het pasta: kastanjechampignons, sjalotten, knoflook, (zongedroogde) tomaatjes, Italiaanse kruiden en een scheut room voor de saus en tagliatelle omdat dat beter smaakt dan spaghetti.

Donderdag duurde de boodschappen doen erg lang. Door de pinstoring stonden er lange rijen bij de supermarkt en toen maar als noodgreep bami gemaakt: bakje varkensvlees, zakje bami kruiden, zakje bami groenten en natuurlijk bami: klaar in 12 minuten (kooktijd van de bami).

Vrijdag kip op tijmaardappels waarbij bijvoorbeeld sperziebonen goed passen, niet veel werk en makkelijk te maken.

En dit weekend? Misschien wel deze maaltijdsalade met aardbeien of moet het dan zonniger zijn? De quinoa kunnen door de minder modieuze zelf gebakken croutons of een lekker stevig stuk bruinbrood.

Als het uw columnist lukt om lamsbout en hooi te vinden wordt zondag dit aparte recept: Texelse lamsbout in hooi met tuinbonensalade en venkeltzatziki.

Rheden: eet smakelijk!

 

Reacties