Rheden eet met heel veel

COLUMN – Menig familie heeft in de zomermaanden een familiedag. Zo ook de schoonfamilie van de dochter van uw columnist. Dat wordt een workshop met een sporter of kunstenaar, een puzzeltocht op de Veluwezoom en langs de drie kastelen, reuze mikado onderweg en barbecue na afloop.

Kijk en daar komt uw columnist in beeld. In dit geval met drie salades voor de hongerige gasten die de Emmapiramide beklommen en een flinke wandeling op de Posbank achter de rug hadden.

Er gaan heel wat ingrediënten op: in de pastasalade gaat 1,5 kg pasta (spirelli) en de aardappelsalade maar liefst 2 kg krieltjes. De liefhebbers kunnen de andere ingrediënten ook uitrekenen, samengevat komt u in ieder geval op enkele boodschappentassen met lekkers uit.

Reken wel op aanmerkelijk meer bereidingstijd omdat koken voor grote gezelschappen nu eenmaal ook extra kook-, bak, hak- en snijdtijd vraagt.

Een eenvoudig recept is choriatiki of gemengde Griekse salade. Blijft lang knapperig en u kunt het langer vooraf klaarmaken. Let op: als u sla toevoegt en in dit geval munt (of andere verse kruiden) dan zal dat eerder snel en lelijk worden. Gewoon uitstellen tot vlak voor het opdienen.

Veel meer werk en ook iets ingewikkelder is de pastasalade niçoise. Jeroen Meus combineert de voedzame pastasalade samen met de salade niçoise die vooral veel smaak bevat. Het is bovendien een heel kleurig en feestelijk gezicht.

Tot slot een aardappelsalade van Jamie Oliver. Wat deze lekkerder maakt, is de pittige dressing is dankzij de mosterd. Het compenseert de wat flauwe aardappelsmaak.

De bacon kunt u het best in een diepe ovenplaat leggen, hoe platter hoe meer vet tegen de oven spettert. Bekleedt de ovenplaat daarom ook met aluminiumfolie. Oven op 180 graden en als u de bacon begint te ruiken; goed opletten tot de plakjes dieprood kleuren.

Waarschuwing: doe dat niet als uw columnist. Tijdens het schrijven van dit stukje, blakerde de bacon zwart. Voordeel is wel dat de vegetariërs ook deze salade kunnen eten.

Rheden: eet smakelijk!

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen