Rheden eet nog buiten

Foto: foter.com

COLUMN – Vorig weekend bracht uw columnist zijn weekend in Zuid-Limburg door. In Maastricht werd genoten van het culinaire buitenfestival  het ‘preuvenemint’ waar de Maastrichtse horeca zich van zijn beste kant laat zien. Een soort Uitmarkt maar dan voor eten en drinken.

Opvallend is het verschil in terrascultuur tussen Maastricht en hier net boven de grote rivieren. In Limburg is het normaal om elkaar te ontmoeten in de stad bijvoorbeeld op een terras of in een restaurant.

Heel grof maken de Hollanders het die uw columnist laatst trof op het terras van Plan B (voorheen Majesteit) in Velp. U kent ze wel: de vutters met driekwart broek en rugzak die van station Dieren over de Veluwezoom naar Velp wandelen om daar weer op de trein de stappen naar de Randstad. Bruine boterham met kaas en een appel in de rugzak naast de thermoskan thee.

Op hun stevige wandelschoenen Human Nature vesten zonder mouwen en des temeer zakken voor kompas en zakmes ploffen ze neer op een terras.

Bij Plan B wordt iedereen op het terras gastvrij ontvangen met een vriendelijk woord, glimlach en een karaf (gratis) water. De Hollanders laten zich dat welgevallen, gaan naar het toilet, laten de kaart brengen en vertrekken dan zonder ook maar één consumptie te gebruiken weer. Erger nog: gasten die gereserveerd hebben worden door de ANWB-wandelaars weggestuurd omdat andere ANWB-wandelaars hun plek overnemen, uiteraard ook zonder iets te consumeren.

Marcel van Roosmalen heeft ook ervaring met ANWB’ers in de leukste bestemming van het land: Sprookjeswonderland.

Waarom klagen? Het was een mooi weekend met redelijk veel zon en gelegenheid om buiten te eten: witloofsalade met sinaasappel en gember.

Rheden: eet smakelijk!

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen