De Steeg: Boeren, Burgers en veel, heel veel Buitenlui

Foto: Het Verdwenen Circus

DE STEEG – Tussen 1902 en 1906 streek er tijdens de wintermaanden een wonderlijk gezelschap in De Steeg neer. Het waren de circusartiesten van het reizend circus Grand Cirque Hollandais Durandsen van jonkheer Jules Brantsen van Rhederoord.

In Hoeve de Boecop werden de kostuums opgeknapt en nieuwe trucjes bedacht en ingestudeerd zodat het circus weer fris het nieuwe seizoen in kon gaan.

Het Verdwenen Circus

De oorsprong van dit fenomeen was circus De Boecop, een wonderlijk bouwsel rond een oude hooimijt op de plaats waar nu de Hoofdstraatkerk staat. In deze merkwaardige geschiedenis in mei 1902 komen drie verhaallijnen bij elkaar: de teloorgang van de adel, de bloei van het Gelders Arcadië en onze onvoorwaardelijke solidariteit met de boeren in Zuid-Afrika tijdens de tweede Boerenoorlog. Een vijftal twintigers kruisen hierbij hun pad: Koningin Wilhelmina, Winston Churchill, Mahatma Ghandi, Mata Hari en natuurlijk de Steegse circusdirecteur Jules Brantsen.

Het Verdwenen Circus

Boeren, Burgers en Buitenlui

Nieuwsgierig naar het hele verhaal achter de droom van jonkheer Brantsen van Rhederoord? Kijk dan naar de film “Het Verdwenen Circus” van Bas Krijgsman en Gerrit van Middelkoop. Doorlopend te zien op 10 september 2017 tijdens de Open Monumentendag in de Hoofdstraatkerk in De Steeg samen met een foto-expositie rondom het thema van de Open Monumenten Dagen: Boeren, Burgers en Buitenlui.

De film “Het Verdwenen Circus” van filmer Bas Krijgsman vertelt de hele geschiedenis met veel historische foto’s, een ingesproken vertelling door acteur Eric van der Donk en een interview met beeldend kunstenaar Gerrit van Middelkoop die het onderzoek deed en een maquette bouwde van Circus De Boecop. De film is ook verkrijgbaar op dvd via http://www.dedingenfabriek.nl.

Het Verdwenen Circus

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen