Nieuw boek, over katholiek Velp…. Babyboomers

Foto: Marc Pluim

VELP – Op maandagavond 25 september 2017 presenteert de van oorsprong Velpse historicus Renie Hesseling (1951) zijn publicatie bij Boekhandel Jansen & de Feijter in de Emmastraat te Velp.

“Op de dag van mijn vierde verjaardag begint mijn schooltijd. Op de bewaarschool kom ik voor het eerst nonnen tegen. Grote, zwart ruisende schaduwen met witte schorten. Altijd onheilspellend aanwezig.”

De liefde voor religie is bekoeld. De lege plekken vullen zich met Boeddhabeelden en pelgrimstochten naar Santiago de Compostella. Lourdes is uit de mode. Het boek Babyboomers. Hun roomse vorming legt een opvoedingscultuur bloot die tot in de sixties miljoenen katholieken beïnvloedde.

In de microkosmos van de grote Roomse Familie in Velp reconstrueert Renie Hesseling met fraaie anekdotes uit tientallen interviews de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Het blijft niet bij nostalgische herinneringen over de Fredericus- of Bisschop Staalschool, de schoolmis of de catechismus.

Het onderzoek legt een leerplan bloot van de cultuur waarin katholieken uit die tijd opgroeiden. Een leerplan waarin de gouden driehoek van kerk, gezin en onderwijs elkaar bijstuurden. Het boek is dankzij de vele foto’s ook een feest voor het oog.

BabyboomersHet legt ook een compleet beeld neer van het verloren landschap van het opvoedkundig geloofscurriculum. Dat gold de katholieke media (schoolboeken, Okki en Taptoe) en het verzuilde jongerenwerk (scouting, voetbal). Deze combinaties versterkten en verbreidden de roomse cultuur met uitgekiende socialisatietechnieken van aanleren en inslijpen. Terwijl het geloof in de jaren zestig verdampte, werd de jongerenmis (de beatmis) het sluitstuk en het symbool van de katholieke opvoeding van de generatie die na 1945 ter wereld kwam.

Renie Hesseling (1951) groeide op in Velp. Na zijn studies Economische- en Sociale Geschiedenis en Maatschappijleer aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, werkte hij in het beroepsonderwijs. De publicatie is de laatste in een reeks van historische uitgaven.

Babyboomers. Hun roomse vorming (1945-1970). Casestudy Velp. (Uitgeverij Boekscout) Renie Hesseling signeert zijn boek na afloop.

Renie Hesseling (1951) groeide op in Velp. Na zijn studies Economische- en Sociale Geschiedenis en Maatschappijleer aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, werkte hij in het beroepsonderwijs. De publicatie is de laatste in een reeks van historische uitgaven.

Boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, maandag 25 september, aanvang 20.00 uur, reserveren KLIK HIER,  entree €5.

(Foto; De zusters van Onze Lieve Vrouw nemen na meer dan een halve eeuw afscheid van hun onderkomen aan de Emmastraat (1998). Foto; Marc Pluim)

Babyboomers

article
106209
Velpse historicus Renie Hesseling presenteert zijn publicatie Babyboomers
VELP – Op maandagavond 25 september 2017 presenteert de van oorsprong Velpse historicus Renie Hesseling
https://rheden.nieuws.nl/nieuws/106209/nieuw-boek-katholiek-velp-babyboomers/
2017-09-14T21:57:37+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/280/2017/09/14215713/Babyboomers0.jpg
rheden.nieuws.nl
Nieuws