Rheden eet smakelijk; een nootje bij het bier

Foto: Bakmier

COLUMN – Vorig weekend was het Open Monumentendag en uw columnist benutte dat voor een bezoek aan diverse gebouwen in Dieren. De oude kern van Dieren is een genoeglijk deel van het dorp met veel historische gebouwen, winkeltjes en horeca. Op de Y-splitsing van de Hogestraat met de Kerkstraat stonden enkele kramen met ambachtelijke waar.

Dat vormde de aanleiding om eens binnen te lopen bij het winkeltje van Bakmier.

Naast verrukkelijk zelf gebakken brood- en bakspecialiteiten verkopen ze allerlei delicatessen. Zoals ze op hun website schrijven het liefst van lokale producenten. Alles puur en natuurlijk, zonder kunstmatige toevoegingen. Alleen daarvoor al de moeite waard om binnen te stappen. Sinds kort wordt er ook bier verkocht. Het is een speciaal bier van Brouwerij De Pauw uit Ommen.

Nu heet bier wel vaker speciaal bier, maar dit is echt speciaal. Naast o.a. ’t Ommer Blondje, Pauw’s Trots, valt voor de Blonde Trots (een honingbier), Aspergebier (ja, echt!) en het Biertje van Plaizier op.

Deze laatste wordt niet onder het merk De Pauw gebrouwen maar wel in hun brouwerij en bestaat voor 25% uit brood. Alle bieren hebben een uitgesproken smaak en zijn niet per definitie een allemansvriend. Voor een schappelijk € 2,20 per fles zeker de moeite waard voor een kennismaking.

Een ander bier met een verhaal komt uit de brouwerij van het Openlucht Museum in Arnhem. De brouwerij De Roskam in Ulvenhout stond leeg en is met de inventaris van een brouwerij uit Sint Oedenrode in het Openlucht museum herbouwd. Door een moderne aanbouw werd het brouwen in ere hersteld en kennen we het museumbier ’t Goeye Goet. Naast het gewone pils, is er witbier, seizoenbier, dubbel en triple.

Bij het 700-jarig bestaan van het stadje Goedereede (op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee) heeft de museumbrouwerij Goereesch Bier gebrouwen. Dat beviel goed en is een vaste waarde in het aanbod geworden.

Dat werpt wel de vraag op waarom is er geen Arnhems biertje? Wat dacht u van: ‘Arnhemse Meisjes en Jongens, bier voor echte mannen en vrouwen’.

Rheden: eet smakelijk!

Lees HIER meer columns van ‘Rheden eet smakelijk’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen