Netwerkborrel met thema “eenzaamheid”

Foto: ruurmo via Foter.com CC BY-SA

RHEDEN – Op dinsdag 10 oktober van 15.30 tot 17.30 uur is er een bijeenkomst in het Dorpshuis te Rheden voor iedereen die betrokken is bij een vrijwilligersorganisatie in de vrijwillige thuishulp, actief is bij een buurtinitiatief, een kerk of levensbeschouwelijke organisatie in de gemeente Rheden of Rozendaal.

Vele vrijwilligers dragen hun steentje bij aan het welzijn van hun medemens. Helpen bij het invullen van een formulier, een boodschap doen voor iemand die dat even zelf niet kan, een bezoekje brengen aan die eenzame overbuurman of kinderen helpen bij het huiswerk omdat de ouders de Nederlandse taal nog niet goed beheersen. Of bij een terminaal zieke waken zodat de familie even kan slapen.

Dit doe je via de talrijke organisaties die er zijn op dit gebied, zoals Humanitas, de VPTZ (Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg) of de Zonnebloem. Maar steeds meer gebeurt het ook dat mensen dit doen omdat zij in hun buurt iets willen betekenen voor een ander.

Niet via een organisatie maar gewoon omdat je je om de mens in je omgeving bekommert.

Zo zien we ook vanuit de kerken en andere levensbeschouwelijke organisaties steeds meer initiatieven ontstaan waar mensen die hulp nodig hebben een beroep op kunnen doen. Schuldhulpmaatjes of persoonlijke huisbezoeken voor een fijn gesprek.
In de gemeente Rheden en Rozendaal zijn al deze organisaties en initiatieven verenigd in het Platform Informele Zorg.

Hier gaan we met elkaar in overleg over wat er allemaal gebeurt op dit gebied, we stemmen met elkaar af om te voorkomen dat er zaken dubbel gebeuren, we signaleren samen welke behoeftes er zijn die nog aandacht behoeven.

Het Platform kent een afvaardiging in de zogenaamde Kerngroep Informele Zorg. De Kerngroep zorgt ervoor dat al deze betrokken organisaties en hun vrijwilligers elkaar kunnen ontmoeten. Ook zorgt de Kerngroep voor het bekend maken van al deze mogelijkheden voor hulp en inzet naar de inwoners toe.

Voor signalen vanuit inwoners en vrijwilligers waar we extra aandacht op willen vestigen is er speciale ruimte in het programma van de Platformbijeenkomsten. In mei jongstleden ging het over “Voorkomen van overbelasting bij mantelzorgers”. De komende editie heeft als thema “Eenzaamheid”. Een tweetal mensen komt daar hun verhaal vertellen over hoe zij na een eenzame periode een manier hebben gevonden weer verder te kunnen.

Alle aanwezigen krijgen de gelegenheid over dit thema mee te denken en praten.

De Kerngroep Informele Zorg heeft intensief contact met de Gemeente Rheden en Rozendaal die ervoor zorgen dat al deze vrijwilligers optimaal worden gefaciliteerd en ondersteund waar nodig door STOER, MVT of Radar.

De eerstvolgende gelegenheid om elkaar als vrijwilligers, organisaties en initiatieven te ontmoeten is tijdens een netwerkborrel op dinsdag 10 oktober van 15.30-17.30 uur in het Dorpshuis te Rheden, Meester B. van Leeuwenplein 3.

Iedereen die belangstelling heeft is van harte welkom bij deze gratis bijeenkomst. Voor nadere informatie en aanmelding kan men terecht bij Mevrouw M. Goossen 026 4976371 of [email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen