Natuurmonumenten is blij met de goede samenwerking tijdens de bronsttijd

Foto: Jamie Lebbink

RHEDEN – Natuurmonumenten kijkt terug op een prettige samenwerking met toezichthouders van andere organisaties tijdens de edelhertenbronst.

Collega’s van de politie, boa’s van de gemeente Rheden en collega-boswachters van andere beheereenheden en van particuliere grondeigenaren hielpen mee.

Toezicht wordt steeds moeilijker

Het wordt voor Natuurmonumenten steeds moeilijker om goed toezicht te houden in haar natuurgebieden, omdat het aantal ‘groene’ boa’s steeds verder afneemt. De extra handhavers in deze drukke periode waren dan ook meer dan welkom. De vrijwillige publieksbegeleiders op de Elsberg droegen ook hun steentje bij, waardoor de boa’s hun werk goed konden doen.

40 bekeuringen, ernstige verstoring bleef uit

De samenwerkende handhavers schreven in drie weken tijd 40 bekeuringen uit. Ernstige verstoring van de edelherten bleef daardoor uit. “We zijn zeer te spreken over het resultaat,” zegt boswachter Jan Potkamp. “Mensen die zich netjes aan de toegangsregels hielden, hebben de bronst volop kunnen beleven, en vooral: de edelherten zijn niet ernstig verstoord. We hopen ook in de toekomst te kunnen blijven rekenen op de betrokkenheid van politie en boa’s, zodat we het beleven van de bronst mogelijk kunnen blijven maken.”