Govert Jan Bach over Johan Sebastian Bach en Luther

Foto:

VELP – Radiomaker en Bach-kenner Govert Jan Bach geeft op woensdagavond 1 november een lezing over de componist Johann Sebastian Bach en theoloog Maarten Luther.

Wat was hun invloed op elkaar, op de wereld van toen en op ons wereldbeeld van nu? Deze avond, een samenwerking tussen PKN Velp en boekhandel Jansen & de Feijter, start om 20.00 uur in de boekwinkel aan de Emmastraat.

Luther en Bach zijn twee genieën die de wereld bepalend beïnvloed hebben. Maarten Luther zette de wereldgeschiedenis op zijn kop toen hij het gevecht met de keizer en de paus durfde aan te gaan. Hij markeerde met zijn handelen de overgang van de duistere Middeleeuwen naar de moderne tijd. Twee eeuwen later was het Johann Sebastian Bach die fundamenteel de muziek bepaalde op een tot nu toe ongeëvenaard niveau. Relatief onbekend is dat J.S. Bach niet zonder Luther te denken valt. Bach werd door hem in denken en componeren ingrijpend beïnvloed.

Radiomaker Govert Jan Bach, die een verre voorvader met Johann Sebastian deelt, neemt de invloed van Maarten Luther op het werk van Bach onder de loep. Bach leefde zo’n 200 jaar na Luther maar diens invloed is onmiskenbaar. Bach was overtuigd lutheraan en nam lutherse koralen (gezangen) als basiselementen in veel van zijn werken. Govert Jan Bach illustreert zijn boeiende verhaal met fraaie muziekfragmenten.

Aanvang 20.00 uur – entree 5 euro – Emmastraat 6, Velp

www.eenpassievoorboeken.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen