Ingezonden door een natuurliefhebber: Wandelen en rust

Foto: foter.com

INGEZONDEN – Ik, als natuurliefhebber kom graag in de prachtige natuurgebieden die we in onze omgeving hebben. De Veluwezoom, de Posbank, het Deelerwoud en de Loenermark zijn de natuurgebieden waar ik graag kom.

Zo zijn er voor mij speciale plekken waar ik het liefst kom, om zo te kunnen genieten van de natuur en ook het wild wat er leeft. Ik kan gewoon geen genoeg krijgen van wilde zwijnen, eekhoorns, uilen, marters maar ook de herten. Heerlijk om deze dieren te kunnen bekijken van een afstand, nee niet in een camouflagepak maar gewoon in outdoorkleding, niks bijzonders aan. Zo was ik laatst bij het observatiepost de Elsberg. Turend door het dal, zag ik in de verte herten en Schotse hooglanders.

Tot mijn grote verbazing zie ik ook iets roods lopen wat mij meteen de aandacht trok.

Ik heb meteen de verrekijker erbij gepakt, die ik altijd bij me heb, en wat zie ik tot mijn verbazing, 3 wandelaars. Nou is dat  op zichzelf niet zo raar, want je komt ze vaker tegen in het gebied, maar in ‘rustgebieden’ is het toch wel een vreemd gezicht en daarbij ook een verstoring voor het wild. Vrij snel raakte ik een beetje geïrriteerd, net zoals een aantal andere natuurliefhebbers die om me heen stonden. Snappen ze het nou echt niet?? Er staan overal paaltjes met borden ‘Rustgebied verboden toegang’. Ik raakte aan de praat met een persoon die mij vertelde dat het vaker voorkomt, heel verbaast keek ik hem aan en zei, dat meen je toch niet?!

Waarom kunnen sommige mensen geen rekening houden met de regels en hebben we niet in de gaten dat wij mensen te gast zijn in het leefgebied van deze dieren? Stomverbaasd loop ik terug en stap bij de parkeerplaats weer op mijn fiets en vervolg mijn weg richting de Posbank. Ik maak me toch nog een beetje druk over het feit dat er mensen zijn die gewoon geen rekening houden met de regels en daarmee de natuur en het wild verstoren. Bij aankomst op de Posbank zet ik mijn fiets neer bij het Paviljoen, om vervolgens een heerlijk kopje koffie te gaan drinken. Tijdens mijn kopje koffie besef ik me dat ik het naast me neer moet leggen.

Ik besluit om een wandeling te gaan maken over de hei, want in de verte zie ik de kudde schapen lopen en de herder en dacht dat wil ik wel eens van dichtbij bekijken. Net voor dat ik naar beneden wil lopen de hei op hoor ik een zoemend geluid en besteed er niet veel aandacht aan. Ik hoorde namelijk een kindje vragen aan zijn ouders wat die witte dingetjes waren die ze langs het pad tegen waren gekomen. Een beetje onbeleefd reageer ik meteen ‘ooh heb je leuke bloemetjes gezien?’

‘Nee meneer deze dingen bedoel ik’, en hij wijst naar een wit zakdoekje / vochtig doekje. Ik kijk geschokt naar zijn ouders en die vertellen hem ’tja sommige mensen moeten soms heel nodig hun behoefte doen en gebruiken dan een doekje om de boel af te vegen. Goh verrek zeg!’ was mijn reactie. Onderweg naar beneden kom ik dus ook diverse doekjes en wc-papier tegen en bedenk mezelf dat ik door een heel grote openbaar toilet heen loop. Dit kan toch niet waar zijn? ‘Waarom ruim je rommel niet op, het is geen gezicht’ schiet er door mijn hoofd. Laat staan die vochtige doekjes die gewoon heel slecht tot niet verteren in de natuur.

Het verbaast me dat een klein jongetje mijn ogen opent, terwijl ik vaak langs deze doekjes en wc-papier loop zonder het in de gaten te hebben. Intussen hoor ik weer een zoemend geluid en kijk om me heen.

Wat is dat dan…., ja hoor een Drone!

Die dingen maken trouwens wel hele gave beelden, video’s en foto’s moet ik eerlijk bekennen. Vervolgens zie ik dat de vogels en paarden er op reageren en bedenk meteen eigenlijk dat dit niet zou moeten mogen, laat staan dat ik eigenlijk gefilmd wil worden. Ik loop hier privé en besef me ook dat de natuur verstoord wordt door zo’n vliegende drone. Ik als wandelaar moet me houden aan de regels, moet op het pad blijven maar zo’n drone kan overal komen.

Bij thuiskomst wilde ik toch even meer weten wat betreft drone’s en natuur en ik ga op zoek op het internet.

Tijdens mijn zoektocht kom ik uit bij het Ministerie van Economische zaken, hier is te lezen dat we in Nederland heel veel Natura2000 gebieden hebben. De huidige wet, die sinds 1 januari 2017 in is gegaan, vervangt 3 oudere wetten, de Natuurbeschermingswet 1998, de Flora- en faunawet en de Boswet. In deze nieuwe wet is goed beschreven wat er wel mag en niet en wat er aan gedaan moet worden om diersoorten en plantensoorten te beschermen. Zo staat er ook te lezen waar je bijvoorbeeld wel en niet mag vliegen met een drone.

Ik trek hieruit de conclusie dat er dus niet gevlogen mag worden boven de Nationale parken  de Veluwe en de Veluwezoom. Verder zoekend op het internet kom ik er achter dat dit te maken heeft met routes van vliegverkeer, defensieterreinen en natuurgebieden. Meer informatie kun je lezen op de website van rijksoverheid https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/drone/vraag-en-antwoord/regels-drone-particulier

Toch verbaast het me, dat ondanks deze regels, er toch steeds vaker drones boven natuurgebieden vliegen en besef me direct dat er niet op gehandhaafd wordt. Waarschijnlijk omdat het niet duidelijk is voor handhavers hoe de regels in elkaar zitten. Ik als natuurliefhebber zie het eigenlijk gewoon heel simpel en vind eigenlijk dat we in natuurgebieden rekening moeten houden met de natuur en de dieren die er in leven. Dit houdt in dat we geen verstoring mogen veroorzaken voor dieren die in de natuurgebieden leven.

Ik ben niet tegen drones maar zou het wel fijn vinden dat er rekening gehouden wordt met de natuur en de dieren die er in leven. Hetzelfde geldt eveneens voor loslopende honden, er zijn duidelijke regels in het bosgebied waar men honden los mag laten lopen en waar niet. Soms veroorzaak je schade aan de natuur of leefomgeving van het wild, terwijl je het waarschijnlijk niet eens in de gaten hebt, mijn standpunt in deze is “Hou je aan de regels, en als je daar niet van op de hoogte bent, besef dan dat je het ook wel eens fout kan maken en zorg ervoor dat je de regels kent!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen