Spranglezing over keuzegedrag van de consument

Foto: rheden.nieuws.nl

VELP – Op zondag 26 november 2017 organiseert de Sprang, centrum voor spirituele bezinning, een lezing over het vaak irrationele keuzegedrag van de consument.

Vanuit de standaard-economische theorie bezien, gedragen consumenten zich vaak irrationeel. Zo hebben ze vaak overmatig zelfvertrouwen, houden bij hun overwegingen rekening met reeds gemaakte, niet meer ongedaan te maken kosten, kiezen vaak het meest voor de hand liggende in plaats van het beste alternatief en delen hun financiën veelal op in ‘potjes’.

Gerrit Antonides

Maar is dergelijk gedrag inderdaad irrationeel?

Uit recent onderzoek blijkt dat dit ‘irrationele’ gedrag meestal leidt tot een hoger niveau van welbevinden dan rationeel gedrag. Zo zijn ‘maximizers’ (zij die optimale keuzes proberen te maken) in het algemeen gelukkiger dan ‘satisfiers’ (zij die kiezen voor het eerste alternatief dat aan hun eisen voldoet). De lezing geeft een overzicht van dit recente onderzoek, en aanknopingspunt en voor beleid ter bevordering van het welzijn van consumenten.

Prof. Dr. Gerrit Antonides was als hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Wageningen bij de afdeling maatschappijwetenschappen/ economie van consumenten en huishoudens. Het soms irrationele gedrag van consumenten behoort tot zijn vakgebied.

De lezing wordt gehouden in haar centrum aan de Dr. Fabiusstraat 12 te Velp.Aanvang 10:30 uur. Toegang: € 8,00 inclusief consumptie. Leden en begunstigers hebben vrij toegang.

article
109456
De lezing wordt gehouden door Prof. Dr. Gerrit Antonides
VELP – Op zondag 26 november 2017 organiseert de Sprang, centrum voor spirituele bezinning, een lezing
https://rheden.nieuws.nl/nieuws/109456/spranglezing-over-keuzegedrag-van-de-consument/
2017-11-13T14:31:31+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/280/2016/09/13173636/Dr-Fabiusstraat-10-9-16-001.jpg
De Sprang, lezing, Spranglezing, Velp
Nieuws