Jacob Slavenburg over de grote mysteriën

Foto: Jacob Slavenburg

VELP – Cultuurhistoricus Jacob Slavenburg geeft op zondagmiddag 14 januari om 15.00 uur een college over de rol van mysteriën in onze cultuurgeschiedenis bij boekhandel Jansen & de Feijter.

Van de Egyptische Isis-mythe tot de joodse Kabbala, van soefi-mystiek en horoscopen tot de symboliek binnen de Vrijmetselarij; het zijn stuk voor stuk bijzondere uitdrukkingen van grote zijnsvragen. Vragen van een mens die via verhalen, inwijding, rituelen en symboliek verbinding zoekt met een hogere scheppende macht. Een mens die zichzelf beschouwd als een kosmisch wezen, op zoek naar zijn plek binnen dat universum.

Hoewel de mens zich sinds de Verlichting steeds meer als louter biologisch wezen is gaan zien, blijkt er in deze tijd toch een groeiende behoefte te ontstaan om, achter de tastbare feiten van de geschreven geschiedenis, de onmetelijke rijkdom van mythische beelden en symbolen te herontdekken. Volgens Carl Gustav Jung hebben deze oude mysteriën diep doorgewerkt in het bewustzijn van de mens. Slavenburgs laatste boek Een reis langs de mysteriën geeft daar een indringend verslag van.

Jacob Slavenburg (Gorinchem, 1943) studeerde godsdienstgeschiedenis en specialiseerde zich in de gnostiek. Hij verwierf bekendheid met zijn boeken als De hermetische code, De vrouw die Jezus liefhad en De oerknal van het christendom over vroegchristelijke stromingen, geschreven vanuit een hedendaagse esoterische levensbeschouwing.

Zondag 14 januari – aanvang 15.00 uur – entree € 8,00 – reserveren is gewenst, dit kan via http://www.eenpassievoorboeken.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen