Rheden eet smakelijk: De lekkerste hamburger

Foto: Foter.com

COLUMN – De lekkerste hamburger van Nederland komt uit Rheden, althans de maker van deze hamburger. Wilt u de hamburgers van Laurentz Craane proeven, zult u naar Arnhem moeten.

Bij Iveau Burgers & Wijnbar aan de Kleine Oord 78 staat ‘The Bastard Burger’ voor € 18,75 op de kaart. De beste hamburger uit 2016 (Ere Burger) kunt u voor € 2,50 minder krijgen. Iveau Burgers & Wijnbar heeft niet alleen de beste hamburger in huis maar met ‘Oh Deer’ ook het lekkerste broodje horeca.

In De Gelderlander geeft Craane heel wat prijs van zijn recept voor ‘The Bastard’ niet dat u het snel zult na- of klaarmaken. Het zoeken naar de juiste ingrediënten en de wijze van bereiden verklaren de prijs. Niet alleen dat ze de prijs gewonnen hebben, maar ook waarom die best aan de hoge kant is.

Overigens is de hamburger die een Arnhem verkocht wordt afgeleid van de prijswinnende hamburger. Deze zou maar liefst op € 34,75 uitkomen. De Arnhemse bakker die het broodje voor de hamburger levert is ‘onze’ Tom van Otterloo uit de Steeg.

Jamie Oliver geeft hier een zes stappenplan voor het maken van hamburgers en niet minder dan 17 recepten. Kunt u even vooruit.

Komen de hamburgers nu uit Duitsland of uit de Verenigde Staten of toch uit Rusland? Uit alle drie is misschien wel het beste antwoord. De Tartaren (Russische soldaten te paard) zouden volgens de overlevering hun biefstuk onder het zadel bewaren, zo werd deze lekker mals. ’s-Avonds werd het stuk vlees in stukken gehakt en rauw opgegeten.

De tartaar die wij eten lijkt daar een beetje op: deze is gemalen biefstuk en wordt normaal gebakken. Duitse tartaar is evenwel gehakte biefstuk en wordt rauw gegeten. De Hamburgers gaven er de voorkeur aan om deze toch even te bakken. Dit zijn frikandellen: platte rundergehaktballen.

Begin van de vorige eeuw vertrokken veel immigranten via de Hamburgse haven naar Amerika. Zo ontstaat daar behoefte aan frikadellen en werd het een populair broodje aan de andere kant van de oceaan. Vervolgens hebben we dit voedsel via fastfood ketens en de BBQ weer teruggekregen in Europa.

De laatste jaren is de waardering voor echte hamburgers toegenomen dankzij de trend van gezond en eerlijk voedsel onder andere verspreid door foodtrucks en -festivals. Daarmee is het kringetje rond, de winnende hamburger van Laurentz Craane past bij deze gezonde, eerlijke en smakelijke trend waar in plaats van smaakloos fast food juist met slow food gewerkt wordt.

Rheden eet smakelijk!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen