Hiaat in Dierense geschiedenis opgevuld!

Foto: Dieren Vroeger en Nu

DIEREN – Wat beweegt twee zo op het eerste gezicht niet direct bij de familie Sevenstern en hun ‘Affaires’ (bedrijven) betrokken auteurs om de geschiedenis hiervan te boek te stellen?

Als oud-inwoners van Dieren en zeer geïnteresseerd in haar geschiedenis kwamen ze tot de ontdekking dat er heel veel over diverse aspecten van het dorp is gepubliceerd. Echter niet over een wel heel bijzondere bedrijfstak in een zeer nijver en bedrijvig dorp, namelijk de distilleerderij en stokerijen van de familie Sevenstern.

Over de schrijvers

  • Jos Leeman:
    Geboren in Dieren, Hogestraat 26, het oude gedeelte van het dorp toen zelfs paard en wagen nog heel gewoon waren.Later niet meer wonend in Dieren maar wel boeken en ansichtenkaarten gaan verzamelen over het dorp.Is mee gaan werken aan websites over de historie van het dorp, ontdekken dat er over Sevenstern vrijwel niets geschreven is en uitkomen bij Theo van Gessel die daar mee begonnen was.
  • Theo van Gessel:
    Als zoon van oud procuratiehouder Louis Nic. van Gessel trof ik in de nalatenschap van mijn vader veel foto’s en bescheiden aan over zijn ruim veertigjarige dienstverband bij de cv Sevenstern en Zoon. Leuk om te zien en te lezen en zodoende kennis te nemen over je vaders werk, als aanvulling op datgene wat je je nog uit je jeugd kunt herinneren. Ik wilde meer met deze erfenis doen en dit mondde uit in een publicatie van een deel op de website ‘Dieren in Beeld’. Hieruit ontstond weer het contact met Jos Leeman, een oude huisvriend en zeer bedreven in het doorzoeken van archieven. Gezamenlijk ontstond zo het idee om een hiaat in de geschreven geschiedenis van Dieren , haar fabrieken en bedrijven, op te vullen.

Over het Boek:

In de negentiende en twintigste eeuw was ‘Sevenstern’ een welbekende en achtenswaardige naam in Dieren, een familie die tot de notabelen en welgestelden van het dorp behoorde. Een bedrijvig dorp met veel grote en landelijk bekende industrieën, zoals Gazelle en EDY.

Bovendien was het pittoreske dorp Dieren aan de IJssel met haar vele pensions en gerenommeerde hotels toentertijd eveneens een geliefd vakantiedorp voor de welgestelde ‘westerlingen’.

Met name de beroemde brandewijn van Sevenstern uit hun eigen brandewijn- en likeurstokerij gaf de naam aanzien en bekendheid alom. Wanneer je in die tijd over de Harderwijkerweg, later Tramstraat en nog later de Hoflaan genaamd, wandelde, rook je  de alcoholische dampen die door de openstaande deuren van de distilleerderij naar  buiten drongen.

Voor velen een prettig luchtje dat deed denken aan een Dierens ‘brandewientje met suker’ dat bij vele feestelijkheden geschonken werd.

In veel slijterijen in het land was de gehele collectie sterke dranken en likeuren van Sevenstern dan ook te koop en in menig dorpscafé werd de Sevenstern brandewijn en jenever geschonken en natuurlijk gedronken.

De geschiedenis van de familie en de distilleerderij gaat ver terug, al voor 1820 is in stukken te lezen dat het echtpaar Broens-Sevenstern in Dieren handel dreef in ‘Sterke dranken, genever en wijnen’.

Hoe is het met de vier generaties Sevenstern gegaan van voor het begin in 1820 tot het einde in 1967?Lees hierover en over de distilleerderij, de geschiedenis in het boek.

Hoe, Wat en Waar:

Het boek(je) is vanaf zaterdag 17 februari 2018 voor 10 euro te koop bij Boekhandel Dieren op het Callunaplein 108. Die zaterdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur is Theo van Gessel in de boekhandel aanwezig om nader met u over de familie en de distilleerderij ‘Sevenstern’ te praten.

Tevens is het voor 10 euro plus verzendkosten per email te bestellen via [email protected]

Uitgave boek(je) ‘Commanditaire Vennootschap R.W. Sevenstern & Zoon’, Distillateurs, likeur- en brandewijnstokers. Anno 1820 Dieren.

De geschiedenis van een notabele Dierense familie en een bijzonder familiebedrijf.

Door Jos Leeman en Theo van Gessel en uitgegeven door ‘Dieren Vroeger en Nu’. ISBN/EAN nummer 978-90-9030761-9; NUR-code 521, Regionale Cultuur.

Dieren Vroeger en Nu

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen