Lezing over kunstschilder Gauduin

Foto: .

VELP – In Ons Raadhuis geeft Clim Wijnands in twee middagen een lezing over het leven en de werken van kunstschilder Paul Gauguin.

Paul Gauguin: schilderijen van een barbaar

Paul Gauguin (1848-1903) was één van de giganten van de moderne kunst, al werd hij in zijn eigen tijd niet als dusdanig erkend. Vandaag de dag is hij geliefd wegens zijn krachtige kleurgebruik, poëtische thema’s en zijn onstuimige persoonlijkheid.

Teleurgesteld in de moderne westerse beschaving, die hij als gekunsteld en zielloos zag, was Gauguin voortdurend op zoek naar een puurdere samenleving om zijn kunst te inspireren. Deze zoektocht bracht hem aanvankelijk naar het Franse platteland en uiteindelijk naar Polynesië, waar hij zich voorgoed vestigde.

In deze tweedelige reeks kijkt Clim Wijnands samen met u naar het veelbewogen leven en werk van Gauguin. Tijdens het eerste deel, op donderdag 1 maart, zien we hoe Gauguin een succesvolle zakencarrière én zijn gezin achterlaat om zich volledig op zijn schilderijen te focussen. Na een korte impressionistische periode in Parijs vertrekt hij, geïnspireerd door reizen naar Martinique en Panama, naar het Franse platteland om het leven van ‘eenvoudige boeren’ te schilderen.

Hij trekt uiteindelijk in bij Vincent van Gogh, maar hun stormachtige vriendschap mondt uit in een tragische climax.

Het tweede deel, donderdag 8 maart, behandelt Gauguins verblijf in Frans Polynesië. Op Tahiti maakt hij dankbaar gebruik van nieuwe inspiratiebronnen en neemt hij actief deel aan het leven van de oorspronkelijke bewoners. Uiteindelijk vertrekt hij naar Hiva-Oa, waar hij zijn laatste jaren doorbrengt.

Toegang: € 3,00, Donderdag 1 en 8 maart 14.00 tot 15.30 uur, nieuwstraat 1 in Velp

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen