Rheden eet smakelijk bij Kruitwagen

Foto: Columnist Rheden eet smakelijk

COLUMN – Het grote nieuws van deze week werd door Omroep Gelderland gebracht: Frans Bauer verrast met zijn favoriete snack een bamibal uit Velp. In het artikel wordt neutraal gesproken over “(…) een snackbar uit Velp”, uit het bijgesloten filmpje blijkt wat iedereen al weet.

De snackbar uit Velp is natuurlijk Automatiek Beursken onder Velpenaren nog steeds bekend als de Kruitwagen. Bert Beursken is ook allang geen eigenaar meer. De huidige eigenaar is Jan van Anholt die naast de automatiek ook Brasserie Hugo’s (voorheen Broodje Pascal) tot een succes maakte en sinds vorig jaar met Hugo’s formule de failliete Blauwe Topaas in Westervoort, nieuw leven inblaast.

Uw columnist is benieuwd of dit vooraanstaand lid van carnavalsvereniging De Narrenkap veel merkt van de vastenperiode.

Waarom is de bamibal al decennia populair en wat is het eigenlijk?

Het ligt voor de hand dat overgebleven bami (geldt ook voor nasi) de dag later werd hergebruikt in de kroketvorm of als variant op de bitterbal voor bij de borrel. Het is geschikt als snack omdat als u trek heeft, op snelle wijze vet, koolhydraten en iets pittigs tegen het flauwe gevoel binnenkrijgt.

Dat het warm is, is bovendien comfortabel. Het is bami goreng, vaak iets pittiger gekruid, gebonden om te voorkomen dat het bij de eerst beet uit elkaar valt, met een laagje broodkruim gefrituurd in de olie. Het binden van de bami kan met een roux (gesmolten boter met bloem) of met gelatine.

Door het op te rollen als een worst en te snijden na het afkoelen geeft de schijfvorm. Door het te rollen krijgt u bamiballen en door het in blokken te vormen hebben we een derde variant. Wentel het door de bloem, losgeklopt eiwit en tot slot paneermeel en de bamibal is klaar om te bakken.

Hierbij een recept voor bamihap en schijf, het kan natuurlijk ook van de restjes van gisteren van uw maaltijd van de afhaalchinees.

Zin een passend muziekje bij het eten van de bamiballen? Heb je even voor mij door Frans Bauer en geschreven door Emile Hartkamp die ook het Vitesse lied Geel en Zwart zijn onze kleuren schreef. Houdt u meer van de Rolling Stones dan heeft Mick Jagger ook even tijd voor u.

Rheden eet smakelijk!

Kijk voor meer Rheden eet smakelijk op: https://rheden.nieuws.nl/zoekresultaten/?q=Rheden+eet+smakelijk

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen