De padden steken weer over

Foto: Anton Logeman

REGIO – De paddentrek is een jaarlijks terugkerende uitdaging voor duizenden padden, kikkers en salamanders om van hun winterverblijven naar het water te trekken om zich voort te planten. De piek van de paddentrek is net na het donker, helaas gelijk met de avondspits op de wegen.

Hierdoor vallen er jaarlijks vele slachtoffers. De trek reageert op temperatuur en vocht. Afhankelijk van het weer zal de trek tot ongeveer half april plaats vinden. De vrijwilligers van de paddenwerkgroep zetten zich gezamenlijk in voor padden die de Harderwijkerweg en de Middachterallee willen oversteken. En ook in Rozendaal worden padden geholpen.

Veiligheid
De vrijwilligers zijn uitgerust met veiligheidshesjes en hoofdlamp. Bebording kondigt de nachtelijke trek aan. En deze tijd kunt u dus ook vrijwilligers langs en op de wegen en fietspaden aantreffen.

Schermen
Langs enkele wegen zijn tijdelijke schermen geplaatst met ingegraven emmers. De padden die de weg over willen steken naar het voortplantingswater worden daardoor opgevangen. De emmers worden 2 x per dag gecontroleerd en de dieren aan de overkant gezet.

Op de Middachterallee waar een gedeelte niet is voorzien van scherm, rapen vrijwilligers de dieren op voordat ze de weg bereiken.

Aanmelden
De groep vrijwilligers groeit nog steeds en kan nog meer gebruiken (aanmelden via [email protected]). Niet alleen voor het overzetten, maar ook organisatorische hulp is welkom. Meer info is te vinden op de website

 

article
116212
Jaarlijks vele (verkeers)slachtoffers
REGIO – De paddentrek is een jaarlijks terugkerende uitdaging voor duizenden padden, kikkers en salamanders om
https://rheden.nieuws.nl/nieuws/116212/de-padden-steken-weer-over/
2018-03-12T15:41:08+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/280/2017/04/17153918/Paddentrek-Anton-Logeman.jpg
gemeente Rheden, Padden, paddentrek
Nieuws