Technieklessen? TechniekFEEST!

DIEREN – Wethouder Constans Pos kwam op donderdag 15 maart een bezoek brengen aan de technieklessen van een een tweetal basisscholen bij De Spelerij in Dieren.

Een droom van alle partijen die betrokken zijn bij het project wat basisschool De Akker en basisschool De Boomgaard in samenwerking met De Spelerij samen hebben gestart.

De Uitvinderij‘ inzetten voor het onderwijs

De vraag bestond al tijden bij de mensen van De Spelerij. Hoe kunnen wij onze werkplaats ‘De Uitvinderij‘ inzetten voor het onderwijs in Dieren en de rest van de gemeente. Na jarenlang proberen en zoeken naar de juiste partner kwamen zij terecht bij het KWTG; Knooppunt Wetenschap en
Techniek Gelderland. Met hun netwerk en inzet bij verschillende sessies zijn de basisscholen en de Spelerij dichter bij elkaar gekomen.

Knooppunt Wetenschap en Techniek Gelderland

In april vorig jaar heeft het KWTG verschillende partijen bij elkaar gebracht om te brainstormen hoe het techniekonderwijs vormgegeven zou moeten worden. Wat verwacht men van elkaar? Dat was de grote vraag van deze dag. Er waren deelnemers uit verschillende werkvelden aanwezig. Zo waren er onder andere vertegenwoordigers van de gemeente Rheden, RIQQ en Marant . Een dag waarbij duidelijk werd dat er hard gewerkt moest worden aan een programma wat aansluit bij het programma waar aan school aan gewerkt wordt. Na een 2e sessie in juni hebben de beide basisscholen de Akker en de Boomgaard en de Spelerij uitgesproken dat er niet alleen gepraat maar ook gedaan moest worden.

Ontwikkeling lespakket

Vlak voor de zomervakantie en na de zomervakantie zijn leerkrachten druk bezig geweest met het ontwikkelen van een lesontwerp voor het IPC onderwijs een
onderwijsconcept dat nauw aansluit bij de behoefte van de beide scholen om 21e eeuwse vaardigheden voor hun leerlingen in het lesprogramma te integreren. In deze onderwijsvorm staat ontdekkend en onderzoekend leren hoog in het vaandel.

Grootste technieklokaal van Nederland

Op 24 januari 2018 was het dan zo ver. De eerste leerlingen kwamen kennismaken met het grootste technieklokaal van Nederland. Na de eerste kennismaking zijn de leerlingen op school aan de slag gegaan met het thema Kermis en hebben zij hun eigen kermisattracties ontworpen. Nu hebben zij de tijd om in 3 bezoeken aan de Uitvinderij hun kermisattractie te realiseren. Het enthousiasme spat van de kinderen af. Ze zijn bijzonder gemotiveerd om aan de slag te gaan met techniek en hun eigen ideeën en ontwerpen.

De motivatie bij de leerlingen, leerkrachten en de mensen van de Uitvinderij is zeer groot. Samen maken zij dit project tot een succes.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen