Gemeente Rheden zoekt nieuwe manieren van duurzame energie opwekking

Foto: Franske Brandt, Tom van Otterloo

GEMEENTE RHEDEN – De gemeente organiseert een energiecafé waarbij inwoners van gemeente Rheden, of mensen die er werken, mee kunnen denken over het opwekken van duurzame energie.

Op woensdagavond 4 april gaan mensen in een zogenaamd energiecafé met elkaar in gesprek over welke kansen ze in de gemeente zien. Iedereen is welkom. Aanmelden kan via [email protected].

Gemeenten gaan massaal over op groene energie. Opwekken gebeurt steeds vaker op eigen grondgebied. Denk aan zonnepanelen, windmolens en biomassa. Ook in gemeente Rheden neemt het lokaal opwekken van duurzame energie de komende jaren sterk toe. Op dit moment is 4,7% van alle energie in Rheden duurzaam. Dat is iets minder dan het landelijk gemiddelde van 5,9%.

Gemeente Rheden wil in de toekomst graag energieneutraal zijn.

Ze wil alle energie die inwoners samen gebruiken met duurzame technieken in de eigen gemeente opwekken. Dus liet de gemeente onderzoeken welke technieken in de eigen gemeente een plek kunnen hebben en wat de voor- en nadelen van zonne-energie, waterkracht, warmte- en koudeopslag, collectieve warmte en biomassa zijn. Zonnepanelen op daken en velden en biomassa lijken het meest kansrijk.

Op het energiecafé presenteert onderzoeksbureau Greenspread het onderzoek en vertellen melkveehouder Wilco Nieuwenhuis, K3Delta en Rijn en IJssel Energiecoöperatie hoe zij duurzame energie opwekken. Later dit jaar houdt gemeente Rheden nog een energiecafé. Dan vraagt ze mensen mee te denken over hoe energieopwekking een plek kan krijgen in het Rhedense landschap.

Het energiecafé op 4 april is in de voormalige kerk De Boecop in De Steeg en duurt van 19.30 tot 21.30 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen