Moedige mensen in WO2 herdacht in Velp

VELP – Het kleine, Joodse meisje van weleer, de nu 87-jarige Mirjam Troostwijk-Kerkoet, vertelde spontaan over haar drie jaar durende onderduikperiode op Jeruzalem 31 in Velp. Haar verhaal en dat van de 94-jarige Velpse Roline Woldinga-Veldkamp maakten de bijeenkomst bij het Monument voor moedige mensen in WO2 extra indrukwekkend.

Zondag 15 april kwamen ruim 80 belangstellenden in Velp bijeen om de moedige mensen te eren die meer dan 600 onderduikers een schuilplaats boden in Velp. Onderduikers of hun nabestaanden en andere betrokkenen kwamen uit Velp en uit het hele land (zelfs uit Zwitserland) om elkaar in Nieuw Schoonoord te ontmoeten.

Burgemeester Carol van Eert hield een toespraak en zijn Rozendaalse collega burgemeester Hendrik Jan Klein Molekamp legde bloemen. De heer Willem Messelink en zijn zus vertelden over pastoor Schaars, de oom van hun moeder en Dion van de Berg over zijn grootouders die 14 Joodse onderduikers een schuilplaats boden.

Vervolgens werden bloemen gelegd door burgemeester Van Eert en wethouder Constans Pos namens het gemeentebestuur en door jongeren namens Velpse scholieren en studentenvereniging Arboricultura. Mevr. Karen Veenland-Heineman, dochter van de heer Willem Heineman, de ontwerper van het monument, legde bloemen namens alle betrokkenen bij het tot stand komen van dit monument en mevr. Irene Bosnak legde bloemen namens Velp voor Oranje.

Na het Wilhelmus volgde een defilé met bloemlegging door alle aanwezigen. En daarna ging iedereen weer naar binnen om nog lang na te praten en herinneringen op te halen en (soms na 60 jaar) elkaar weer te ontmoeten.

 

gallery
118729
Herdenken om nooit te vergeten
VELP – Het kleine, Joodse meisje van weleer, de nu 87-jarige Mirjam Troostwijk-Kerkoet, vertelde spontaan
https://rheden.nieuws.nl/nieuws/118729/moedige-mensen-in-wo2-herdacht-in-velp/
2018-04-16T14:44:48+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/280/2018/04/16095345/Herdenking-bevrijding-Ondergedoken-kind-2018-04-15-19.jpg
Herdenking, onderduikers, rheden.nieuws.nl, Velp, WO2
Nieuws