Zoemende bijen op de nieuwe parkeerplaats van de Lidl Velp?

Foto: Marcel Boekholt

VELP – “Verrassende ideeën”, “simpel toepasbaar”  en “zo wordt het een gezellige parkeerplaats”, waren de reacties van tientallen bewoners, Rhedense politici en directie van Lidl, op de presentatie in Hogeschool Van Hall Larenstein.

Elf studenten van de opleiding Tuin- en Landschapsinrichting hadden op verzoek van de Actiegroep Groen voor Lidl ideeën verzameld om de oude en de nieuwe parkeerplaats van Lidl een ‘groen aanzien’ te geven. Passend in de omgeving met villa’s en mooie, oude bomen. En ook passend bij het groene imago dat Lidl juist dezer dagen probeert uit te stralen met hun medewerking aan de actie ‘Nederland zoemt’. ‘Zonder bij geen appel, peer of aardbei’, schrijft Lidl in een folder. En:  “Ook gaan we aan de slag voor meer groen rondom onze winkels. Doet u ook mee?” Aan dat verzoek is in Velp inmiddels ruimschoots voldaan!

Behalve een groener aanzien, zorgt veel groen op een parkeerplaats ook voor een koelere omgeving in de zomer en – niet onbelangrijk – houdt het fijnstof tegen. En het vermindert de geluidsoverlast.

Lidl groen voor de toekomst

Een van de simpele maar spectaculaire aanpassingen zijn de open overkappingen die begroeid zijn met groenblijvende en bloeiende klimplanten. Ze nemen geen ruimte in beslag, maken de omgeving groen en zorgen voor schaduwrijke parkeermogelijkheden. Ook de groene of bloeiende wandbekleding van de tuinmuren of muren van het winkelpand bieden een verrassende aanblik.

Wethouder Ronald Haverkamp is bijzonder ingenomen met het initiatief van de meer dan 300 bewoners, verenigd in de Actiegroep Groen voor Lidl om studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein te betrekken bij hun actie. En de directie van Lidl is blij verrast met de bijzondere ideeën.

We hebben meer dan 400 vestigingen”, aldus Gonnie Doornbos van Lidl,  “met de diversiteit van jullie ideeën kunnen we nog wel even vooruit”.

Wethouder Haverkamp zegde toe bij de komende onderhandelingen over de parkeerplaats terdege rekening te houden met de wensen van de omwonenden en de ideeën van de studenten daarin te betrekken.

Docent Jack Martin van Hogeschool Van Hall Larenstein bood aan dat een volgende groep studenten graag wil helpen bij het maken van een concreet plan voor de Velpse parkeerplaats.

Klik HIER om de presentatie van de studenten te bekijken.

Lidl, groen voor de toekomst

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen