Gebruiken en regels voor het uithangen van de vlag

Foto: rheden.nieuws.nl

REGIO – Op Koningsdag, de Dodenherdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag hangen veel mensen de vlag uit. Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag.

Burgers, bedrijven of organisaties mogen op alle dagen van het jaar de vlag uithangen. Er zijn wel regels (protocol) voor het vlaggen vanaf Rijksgebouwen.

Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe u moet vlaggen. U bent dus nooit strafbaar als u de vlag uithangt.

Wel zijn er gebruiken en regels voor het uithangen van de vlag, waarbij het respect voor de Nationale driekleur voorop staat. Burgers, bedrijven en organisaties kunnen de instructie als richtlijn volgen. Dit is niet verplicht.

Vrijdag 27 april Koningsdag: met oranje wimpel

Op Koningsdag, vrijdag 27 april, hangt de vlag in top. Dat mag van zonsopkomst tot zonsondergang. De vlag wappert met de rode baan aan de bovenzijde. Naast de driekleur mag u op Koningsdag de oranje wimpel gebruiken. Uit respect raakt de vlag de grond niet en natuurlijk zorgt uw vlag niet voor verkeershinder.

Vrijdag 4 mei Dodenherdenking: halfstok

Op vrijdag 4 mei wordt de vlag pas om 18.00 uur gehesen. Op deze dag hangt de vlag halfstok. Eerst hijst u de vlag tot boven in de mast, daarna zakt hij rustig tot halverwege (halfstok). Bij het strijken (neerhalen) van de vlag – vóór zonsondergang – hijst u hem eerst weer in top. Daarna zakt de vlag rustig naar beneden om hem binnen te halen. Ook als de vlag halfstok hangt, mag hij het verkeer natuurlijk niet hinderen.

Zaterdag 5 mei Bevrijdingsdag: vlag in top

Op zaterdag 5 mei hangt de vlag in top. U volgt het protocol van Koningsdag, maar dan zonder de oranje wimpel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen