Isay Rottenberg: Een joodse ondernemer in nazi-Duitsland

Foto: Jelmer de Haas

VELP – Hoe kon een joodse ondernemer in nazi-Duitsland bovengronds leven, uit de handen blijven van de SS en ook nog zijn sigarenfabriek draaiende houden?

Zijn kleindochters – nichtjes van elkaar – Hella en Sandra doken in het wonderlijke levensverhaal van hun opa en tekenden dit op in het boek ‘De Sigarenfabriek van Isay Rottenberg’. Op donderdagavond 17 mei vertellen ze hierover bij podium Jansen & de Feijter.

Hella en Sandra hebben hun grootvader allebei goed gekend, maar niemand – grootvader zelf niet en hun vaders ook niet – had er ooit iets over verteld. Tot een oproep over geroofd joods bezit Hella en Sandra op het spoor bracht van de sigarenfabriek die hun grootvader in 1932 overnam in het stadje Döbeln bij Dresden. Het was niet zomaar een fabriek, maar de modernste van Duitsland, waartegen de concurrenten fel campagne voeren en tot sluiting willen dwingen. In Duitse archieven vinden ze een schat aan documenten, waarin op de voet te volgen is hoe de Nederlands-joodse ondernemer Isay Rottenberg koppig strijd levert om zijn bedrijf in nazi-Duitsland te behouden. Waarom stapte hij in dit avontuur? En waarom bleef hij toen Hitler een half jaar later aan de macht kwam?

Hella en Sandra zullen vertellen over hun speurtocht, over de verbazingwekkende onverschrokkenheid van hun opa en over de nazi’s van een doorsnee Duits stadje met wie hij de degens kruiste.

Donderdag 17 mei – aanvang 20.00 uur – entree € 5,00 

www.eenpassievoorboeken.nl

(Foto: Jelmer de Haas)

article
120253
Op donderdagavond 17 mei vertellen ze hierover bij podium Jansen & de Feijter
VELP – Hoe kon een joodse ondernemer in nazi-Duitsland bovengronds leven, uit de handen blijven
https://rheden.nieuws.nl/nieuws/120253/isay-rottenberg-joodse-ondernemer-nazi-duitsland/
2018-05-13T13:04:02+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/280/2018/05/11173027/isay1.jpg
Amsterdam, Duitsland, joods, nazi, Ondernemer, rheden.nieuws.nl, Rottenberg, Tweede Wereldoorlog
Nieuws