Waarom vloog er een helikopter laag boven gemeente Rheden

Foto: rheden.nieuws.nl

REGIO – ProRail vliegt de komende tijd regelmatig met een helikopter boven het spoor om luchtfoto’s en laserscans te maken van het spoor. Dit was afgelopen vrijdagochtend ook het geval boven het spoor in gemeente Rheden.

De opnamen maakt ProRail om haar eigen kaartmateriaal en basisbeheerkaart up te daten. Ook maken ze met de data 3D-weergaven van bijvoorbeeld stations.

ProRail is in maart 2018 al begonnen met het vliegen boven diverse spoorwegtracés in Nederland. Om goed in kaart te kunnen brengen hoe de spoorlijnen liggen vliegt de helikopter op een hoogte van gemiddeld 190 meter. Omdat de ProRailhelikopter iets lager dan normaal vliegt valt dat op. In de komende periode is ook het spoorwegtracé Arnhem-Zutphen aan de beurt, dit was de reden dat de ProRailhelikopter zo laag boven het spoor binnen gemeente Rheden vloog.

Kaart

Het kaartmateriaal en ook de basisbeheerkaart (BBK) wordt voor veel doeleinden gebruikt, onder meer voor informatievoorziening en voor beheer- en ontwerpactiviteiten. De data kan ook gebruikt worden voor 3D weergave van bijvoorbeeld stations. Tot nu toe werd de BBK vooral bijgewerkt aan de hand van de luchtfotografie die elk voorjaar werd gemaakt. Dat is een behoorlijke uitdaging, omdat traditionele luchtfoto’s niet altijd alles goed weergeven. De oplossing is nu gevonden in het maken van loodrechte foto’s uit een helikopter.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen