Vrijwilligerswerk maakt me een completer mens

Foto: José Brueker

GEMEENTE RHEDEN – Deze zomer lees je op de website van rheden.nieuws.nl vijf verhalen over mensen die vrijwilligerswerk doen voor inwoners van de Rhedense dorpen of hulp aannemen: hoe is het om (je) te (laten) helpen? Deze keer is dat José Breuker uit Eerbeek.

We Helpen

Met wehelpen.nl kun je aangeven dat je best een keer iemand een handje wilt helpen. Of laten weten waar je hulp bij kunt gebruiken. Ook kun je samen met bekenden via de website tijdelijk of wat langer zorgen voor een ander. Zeg maar een ‘online marktplaats’ waar mensen kunnen vragen om hulp en hulp kunnen aanbieden.

Op www.wehelpen.nl/rheden lees je nog meer verhalen en vindt je praktische informatie.

Sinds twee jaar ondersteunt José Brueker (62) een Rhedens gezinshuis. Een van de gezinshuisjongeren (14) gaat af en toe naar een logeergroep, waar José hem naartoe brengt. Hond Novak gaat meestal mee.

José Brueker:

“Ik doe al heel lang vrijwilligerswerk. Ik denk vanaf m’n vijftiende. Dat je je vrijwillig inzet voor een ander, vind ik bijna een ongeschreven plicht. Ik zou me ook niet compleet voelen zonder. En het is leuk! Ik doe alleen de dingen die bij me passen.”

Het hoort erbij

Het gezinshuis dat José ondersteunt, leerde ze kennen via www.wehelpen.nl/rheden. Dit is een ‘online marktplaats’ waar mensen kunnen vragen om hulp en hulp kunnen aanbieden. José: “Ik ben lange tijd wijkverpleegkundige geweest in Dieren. Daar werkten we veel met dit online platform. Twee jaar geleden heb ik me ook aangemeld. Mijn man is rolstoelafhankelijk, ik doe betaald werk – helaas ben ik tijdelijk werkloos – maar dit vrijwilligerswerk wil ik ook doen. Zoals ik al zei: ik vind het erbij horen, ik vind het leuk en ik kan het doen. Dus doe ik het.”

Snelle ‘match’

José: Binnen twee weken hadden het gezin en ik elkaar gevonden. De vraag vanuit het gezinshuis was: wie kan ons ondersteunen bij het halen en brengen van een van onze gezinshuisjongeren als hij af en toe naar een logeerplek gaat. Die vraag paste perfect bij mijn profiel. Ik houd van autorijden en werk graag met mensen.”

Hippe muziek

“Nu maak ik  gemiddeld eens per maand zo’n ritje. Dan kletsen we wat, dollen met mijn hond Novak of luisteren naar muziek. Soms doen we dat samen, maar vaak ook apart: ik met Radio 1 op de autospeaker en hij met iets hips op de telefoon. Daar vertelt hij af en toe ook over.” Lachend: “En daar leer ik als ‘oude vrouw’ natuurlijk weer van. Van hem hoor ik welke muziek ‘in’ is. Dat vind ik enig.”

Hulp vragen

José: “Ik vind zo’n website als WeHelpen ideaal. Het is voor sommige mensen misschien makkelijker om via die digitale weg om hulp te vragen dan rechtstreeks aan iemand. Vergeet niet dat er heel veel mensen zijn die graag wat willen doen voor een ander!” Door haar werk als wijkverpleegkundige en omdat haar man zorg nodig heeft, is José gewend te helpen en hulp te ontvangen. Wij kunnen inderdaad best wat hulp gebruiken en die krijgen we ook in onze directe omgeving. Maar als ik dat netwerk niet had, zou ik mijn hulpvraag op WeHelpen zetten. Als er geen klik is met degene die iets voor jou wilt doen, dan kun je elk moment stoppen. WeHelpen geeft hiervoor ook tips.”

Aanmelden?

Ga naar www.wehelpen.nl/rheden. Jezelf aanmelden kan via de knop ‘Aanmelden’ rechtsboven in het beginscherm. Alleen je naam en e-mailadres zijn nodig. Na het aanmelden kan je een hulpaanbod of hulpvraag op de website zetten.

Vragen?

Mail dan naar [email protected] of bel: 06-21224071 (Ottelien Groenenberg).

We Helpen Rhedense dorpen wordt ondersteund door lokale partners als: Radar Uitvoering Oost, Meldpunt Vrijwillige Thuishulp (MVT), Stichting STOER, Loket Vrijwillige Inzet, Innoforte, Attent Zorg & Behandeling, Bibliotheek Veluwezoom en gemeente Rheden.

WeHelpen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen