Nationale tuinweek Groei & Bloei met thema moestuinieren

Foto: Groei & Bloei Veluwezoom

REGIO – Het moestuinieren beleeft tegenwoordig een grote opgang: men wil weten waar het voedsel vandaan komt en hoe het groeit.

De afdeling Veluwezoom heeft een aantal eigenaren van uitzonderlijke moestuinen bereid gevonden om hun tuinen open te stellen. Er wordt geen entree geheven.

De moestuinen op het landgoed Rhederoord in De Steeg zijn op zaterdag 9 en zondag 10 juni van 11.00 tot 15.30 uur te bezoeken. Adres: Parkweg 19, 6994 CM De Steeg.

In de 20 fraai gelegen tuinen worden in 3 tuinen groenten verbouwd voor de voedselbank in de gemeente Rheden. Een vaste groep enthousiaste vrijwilligers zorgt wekelijks voor een flinke hoeveelheid groente voor de voedselbank in Rheden en Dieren. U kunt een kijkje nemen in de moestuinen en op de picknickbanken genieten van een kopje thee of koffie.

In Olburgen zijn op zondag 10 juni van 11.00 tot 16.00 uur 2 tuinen te bezoeken. Tuin van Connie Akkermans en Hans van Klaveren, Dierenseweg 2, 7225 NC Olburgen.

Deze prachtige moestuin is na 3 jaar al heel volwassen. Het is een combinatie van groenten, bessenstruiken, frambozen, aardbeitjes en daar tussendoor dahlia’s, kruiden, lathyrus plus éénjarige bloemen die direct in de tuin worden gezaaid. De voormalige weide is omgetoverd in een boomgaard met oude rassen.

Onder de fruitbomen vinden steeds meer wilde bloemen een plek. Sinds vorig jaar heeft de tuin de ecologische erkenning van de Stichting Velt. Dat betekent dat er op de goede manier ecologisch wordt getuinierd. Verspreid door de tuin staan beelden van Hans van klaveren.

Tuin van Marike Farenhorst, Roggeland 13, 7225 NH Olburgen.

Marike woont hier bijna 3 jaar. Door ongeveer 1/3 gras in de achtertuin weg te halen, is er ruimte voor een moestuin gecreëerd. Op de kleiachtige grond doen aardappelen, bonen, bieten, wortelen en prei het prima. Ook kool gaat goed, maar rupsen vinden deze planten ook heerlijk. Ja, en rupsen worden weer mooie vlinders.

Verse kruiden staan bij de keuken en Marike vindt het leuk op zoek te gaan naar bijzondere groenten. Het uitzicht over een Frans schapenhek met een rand wilde bloemen naar de achterliggende weide met schapen en fruitbomen geven de tuin iets extra’s. In haar atelier zijn keramiek en schilderijen gecombineerd met textiel te zien.

moestuinieren

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen