lezing van Sabelpoort tot Rijnpoort

Foto: rheden.nieuws.nl

ROZENDAAL – Jan Storms van ‘t Gilde Arnhem verzorgt op 11 juli een lezing in De Serre van Rozendaal. Als gids neemt hij u mee in een wandeling door Arnhem, maar u kunt lekker blijven zitten.

Virtuele wandeling:

We beginnen bij de enige overgebleven stadspoort: de Sabelspoort. Fier staat hij nog overeind, een icoon van de Middeleeuwen.
De tijd, dat je ‘s nachts maar beter binnen de poorten kon zijn. De schutterijen hielden de wacht op de stadsmuren. Deze omgeving is als gevolg van de Slag om Arnhem sterk veranderd. Het Provinciehuis is het symbool van de naoorlogse opleving van de stad.

We wandelen over de oude markt, langs het oude en nieuwe stadhuis, de Eusebiuskerk en het Presikhaeffs Huys, eveneens gebouwen uit de Middeleeuwen.

Dan duiken we het oude stadshart in. Het stegenkwartier door met een keur aan monumenten en verhalen. Daarna via de chique winkelstraat de Bakkerstraat door, via het Hemelrijk en de Weverstraat naar Rozet, hét gebouw van 2014.
Daar bekijken we de omgeving van de Rijnpoort. Ooit de belangrijkste van de 4 poorten, want hier was de haven. Nu een kunstwerk, waar het verkeer doorheen raast.

Achter de Rijnpoort lag het handelskwartier. En hier vond de bloedige “Slag van 1813” plaats, waarbij de Pruisische troepen samen met de Russische Kozakken ons bevrijdden van de Franse bezetter.

Oude en nieuwe foto’s illustreren de route. Waarschijnlijk is veel een feest van herkenning: “De Ruteck’s!”, maar veel zal ook nieuw zijn.

Zoals elke woensdag is de Serre, Kerklaan 15, geopend voor ontmoeting en koffie van 10.00 tot 12.30 uur. De lezing door Jan Storms van ‘t Gilde Arnhem begint om 10.30 uur. Hartelijk welkom, toegang vrij.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden