Sarah van der Lijke uit De Steeg speelt fluit op het Kinderprinsengrachtconcert

Foto:

DE STEEG – De 11-jarige Sarah van der Lijke is gekozen als een van de drie kinderen die meedoen aan het Kinderprinsengrachtconcert op 18 augustus in Amsterdam. Dit bijzondere concert gaat vooraf aan het Prinsengrachtconcert en wordt live uitgezonden op tv. Het Kinderprinsengrachtconcert verbindt jonge klassieke talenten met gerenommeerde volwassen popartiesten.

Sarah soleerde een jaar geleden met haar zus Merle met het Symfonieorkest Nijmegen. Een opname van dat concert stuurde zij in voor de Muziekwedstrijd, de junior editie van het Prinses Christina Concours t/m 12 jaar. Voor haar inzending ontving Sarah twee publieksprijzen: ‘filmpje van de maand’ en de award voor ‘mooiste inzending’, waarmee zij een professionele video-opname won die later dit jaar gemaakt zal worden. Van de jury ontving Sarah een ‘eervolle vermelding’.

Bijzondere fluit

Eind april wonnen Sarah en Merle de eerste prijs tijdens de finale van de Flute Factor, een fluitconcours voor de jeugd t/m 13 jaar waar ook fluitisten uit landen als Finland, Turkije, Engeland, Spanje en Rusland aan deelnemen. Sarah is de eerste Nederlandse die de eerste prijs op dit concours heeft behaald. Sarah won met dit concours een zilveren Azumi fluit, waarmee ze zal optreden tijdens het Kinderprinsengrachtconcert. Drie weken geleden speelde Sarah op deze nieuwe fluit haar eerste concert samen met Merle. Zij waren toen gastspelers tijdens het concert van de beroemde harpiste Lavinia Meijer in de tuinen van landgoed Middachten.

Vajèn van den Bosch

In april werd Sarah benaderd voor een screentest door AVROTROS, de organisatie van het Kinderprinsengrachtconcert. Tijdens het Kinderprinsengrachtconcert speelt Sarah een korte fluitsolo met het orkest. Daarna brengt Sarah samen met musicalactrice Vajèn van den Bosch het lied ‘Somewhere over the rainbow’ ten gehore. Ook speelt ze met de twee andere jonge talenten samen en aan het eind gaan ze het lied Aan de Amsterdamse Grachten ten gehore brengen.

Liefde voor muziek begon op jonge leeftijd

Al in de buik kwam Sarah in aanraking met de klanken van de dwarsfluit, doordat haar moeder het instrument bespeelt. Op vijfjarige leeftijd begon Sarah met blokfluitles in combinatie met algemene muzikale vorming. Na 2,5 jaar volgde zij een cursus bij de muziekschool ‘Kies je instrument’. Zij ging de cursus in met de wens om viool te leren spelen, maar kwam eruit met belangstelling voor slagwerk. Na een bezoek aan een concert van een symfonieorkest in de buitenlucht, waar ze rondom het orkest kon lopen en alle instrumenten kon zien en horen, besloot ze dat ze verder wilde met dwarsfluit. Daar bleek ze ook direct een mooi geluid uit te kunnen krijgen. Sarah heeft nu vier jaar fluitles bij Marianne Wormgoor-Bosch en dat bevalt heel goed. Na de zomervakantie start Sarah op het atheneum van Thomas a Kempis in Arnhem, waar ze gaat ervaren hoe ze de middelbare school kan combineren met haar muziek.

Het Kinderprinsengrachtconcert wordt uitgezonden op zaterdag 18 augustus om 17.25 uur bij AVROTROS op NPO Zapp en NPO 2 Extra.

Twee jaar geleden mocht Merle meedoen aan dit bijzondere kindermuziekconcert. Deze uitzending is terug te kijken via: https://www.zapp.nl/kinderprinsengrachtconcert/gemist/AT_2059902

Adinda van Delft, Sarah van der Lijke en Joël Hillebrandt
Adinda van Delft, Sarah van der Lijke en Joël Hillebrandt
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen