Musicoloog Brandt ontleedt Wagners opera Tristan en Isolde

Foto:

VELP – Musicoloog Maarten Brandt voert u op vrijdag 7 september mee naar de wereld van Wagners Tristan & Isolde. De Arnhemmer komt over dit meesterwerk vertellen bij podium/ boekhandel Jansen & de Feijter aan de Emmastraat te Velp.

De opera deed de muziekwereld bij de eerste uitvoering in 1865 op zijn grondvesten schudden en beïnvloedde vele componisten, tot ver in de twintigste eeuw.

Richard Wagner (1813-1883) was er zich, volgens Maarten Brandt, terdege van bewust iets te hebben geschreven met de uitwerking van een emotionele vulkaan. De grensverleggende muziek moet bij de première hebben geklonken als komende van een andere planeet, hoewel het leeuwendeel van de partituur al in 1859 gereed was.

Mystiek

De beroemde liefdesgeschiedenis tussen de Ierse koningsdochter Isolde en Tristan, die eerder Isoldes verloofde Morold in een duel had gedood, gaat over niets minder dan de zoektocht naar het ongedeelde zijn. Tijdens zijn lezing vertelt Maarten Brandt over de filosofische, psychologische en mystieke aspecten ervan. Hij betrekt daarbij ook de filosoof Arthur Schopenhauer (1788-1860). Wagner had grote bewondering voor hem, omdat hij via hem kennismaakte met het Hindoeïsme, een denkwereld die sterk heeft doorgewerkt in Tristan und Isolde.

Maarten Brandt

Musicoloog Maarten Brandt (1953) publiceert over klassieke muziek, houdt er lezingen over en is artistiek adviseur van dirigenten als Ed Spanjaard, Jac van Steen en Martin Sieghart. Hij gaf inleidingen voorafgaand aan de concerten van Het Gelders Orkest en schreef programmatoelichtingen. Ook was hij gastdocent aan de hoofdopleiding orkestdirectie van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en muzikaal adviseur van het Limburgs Symfonie Orkest. In 2015 kwam zijn boek ‘Wegen naar Boulez’ uit. Komend najaar verschijnt bij Nieuwe Druk: ‘Klinkend Alchemie’, zijn verzamelde muziekessays.

Maarten Brandt illustreert zijn betoog natuurlijk met veel muziekfragmenten van dit nog altijd meeslepende werk.

Vrijdag 7 september – aanvang 20.00 uur  – entree € 7,50

Kijk voor meer informatie en voor het reserveren op: http://www.eenpassievoorboeken.nl

 

article
124340
Musicoloog Maarten Brandt voert u op vrijdag 7 september mee naar de wereld van Wagners Tristan & Isolde
VELP – Musicoloog Maarten Brandt voert u op vrijdag 7 september mee naar de wereld
https://rheden.nieuws.nl/nieuws/124340/musicoloog-brandt-ontleedt-wagners-opera-tristan-en-isolde/
2018-08-10T10:51:28+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/280/2018/08/09144450/wagner1.jpg
Duitsland, Klassieke muziek, lezing, Maarten Brandt, Opera, rheden.nieuws.nl, Tristan en Isolde, Wagner
Nieuws