Jaarlijkse heideschouw Geërfden van Velp verloopt voorspoedig

VELP/ROZENDAAL – Onder dreigende luchten, regenbuien en regenbogen verliep de jaarlijkse Heideschouw van de Commissie van Beheer van de Geërfden van Velp voorspoedig.

De gemeente Rheden presenteert traditioneel op de laatste zaterdag van augustus de toestand van de Rozendaalse heide en bespreekt met de Geërfden van Velp waar de aandacht in het beheer op gericht is.

Dit jaar kreeg het gezelschap informatie van de heer Wim Verboom van de Brandweer Gelderland Midden over de voorbereiding op natuurbranden op de Veluwe.  Terreineigenaren, brandweer en provincie Gelderland kijken samen naar mogelijkheden om de risico’s van onbeheersbare bos- en natuurbranden tegen te gaan. Dat kan bijvoorbeeld door aan de randen van grote heidegebieden brede stroken loofbos te laten groeien waardoor een natuurbrand niet gemakkelijk naar een aansluitend natuurgebied kan overslaan.

Een tweede thema dit jaar was de Heideboerderij. Marcel van Silfhout vertelde over ideeën om de traditionele verbinding van de heidegebieden met het oorspronkelijke agrarische gebruik weer opnieuw vorm te geven.  Door bijvoorbeeld de mest van schaapskudden te gebruiken op landbouwgronden aan de Veluwezoom en daarop streekproducten te telen.  Bij het beheer van de heide zou de Heideboerderij een rol kunnen spelen. Want het gaat niet zo goed met de heide. Natuurlijk speelde de droogte dit jaar een belangrijke rol, maar uit onderzoek blijkt dat ook de milieubelasting nog veel te groot is.

Na de rondgang in de huifkar is de middag afgesloten met een samenzijn bij de brandtoren. Daar werd burgemeester Klein Molenkamp door Heidecommissaris Bert Kiljan in het zonnetje gezet vanwege zijn jarenlange warme belangstelling en steun vanuit Rozendaal voor de Geërfden van Velp. En wethouder Marc Budel van Rheden las tot slot een mooie sage voor over de heide.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen