Rheden Nieuws eet smakelijk in september

Foto: Rene Mensen on Foter.com

COLUMN – Afgelopen zaterdag begon de meteorologische herfst. Aan het eind van de 18de eeuw heeft men uit eenvoud en voor de duidelijkheid gekozen om het jaar in vier seizoenen te verdelen. Zo start de herfst op 1 september en de winter drie maanden later op 1 december.

Meestal wordt gekozen als formeel ingangspunt van de herfst voor 21 september. De enige juiste datum is 23 september, dan staat namelijk de zon precies boven de evenaar. Vanaf dat punt profiteren we in ons deel van de wereld steeds minder van de zon. Het nadeel van deze enig juiste datum is, dat het elk jaar anders valt, maar wel in de buurt van de 21ste.

Voor groenten en fruit heeft dat de nodige gevolgen, die groeien en rijpen immers dankzij de zonnewarmte. Als het winter is op het Zuidelijk halfrond is het zomer op het Noordelijk halfrond. Je kunt nu alles het hele jaar door kopen, alleen voor het milieu is het niet best. Als u kiest voor groente en fruit uit het seizoen dan scheelt dat transport en derhalve vervuiling.

Op de website van milieu centraal kunt u per maand op milieulabel zoeken naar groenten en fruit. Hier vindt u de A-labels uit september, door te klikken op ‘Groente’ of ‘Fruit’ krijgt u de bijbehorende selectie inclusief bewaartips en land van herkomst. Bijvoorbeeld asperges krijgen een rood E-label omdat die helemaal uit Peru komen in september. Een ander voorbeeld: snijbonen hebben een A-label als ze uit Nederland komen, B-label voor de Franse bonen en E als ze uit Kenia komen. Toch iets om op te letten als u de keus heeft.

Rheden eet smakelijk!

 

Reacties

article
125633
De enige juiste datum voor de start van de herfst is 23 september, dan staat namelijk de zon precies boven de evenaar
COLUMN – Afgelopen zaterdag begon de meteorologische herfst. Aan het eind van de 18de eeuw
https://rheden.nieuws.nl/nieuws/125633/rheden-nieuws-eet-smakelijk-in-september/
2018-09-03T08:54:54+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/280/2018/09/03085339/Rheden-eet-smakelijk-in-september-Rene-Mensen-on-Foter.com_.jpg
Column, Fruit, gerechten, groente, Herfst, Rheden eet smakelijk, rheden.nieuws.nl, september
Column, Nieuws