Open Monumentendag 2018 ‘In Europa’

Foto: rheden.nieuws.nl

GEMEENTE RHEDEN/ROZENDAAL – In het weekend van 8 en 9 september was het weer Open Monumentendag. Tientallen monumenten in de gemeenten Rheden en Rozendaal hadden dan hun deuren geopend voor Open Monumentendag 2018.

U kon net als voorgaande jaren eens rondkijken in een monumentaal pand of rondstruinen op een van de prachtige landgoederen die de gemeente Rheden rijk is.

Het was alweer de 32ste keer dat de Open Monumentendag werd georganiseerd. Ruim driehonderd Nederlandse gemeenten deden weer mee met een eigen programma en met meer dan vierduizend monumenten.

Thema: In Europa

Het jaarthema ‘In Europa’ maakt zichtbaar hoe kunst- en cultuurstromingen uit verschillende delen van Europa van invloed waren op Nederlandse architecten, bouwkundigen en kunstenaars.

Er konden in gemeente Rheden ongeveer 50 monumenten bezocht worden. Theo Jansen, fotograaf van rheden.nieuws.nl heeft enkele markante monumenten bezocht en gefotografeerd.

OMD 2018 Werkschuur en weide bij de vroegere Boerderij – Rosendaal 2a Rozendaal

ROZENDAAL – In de voormalige boerenschuur op het landgoed Rosendael zetelt nu de Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Deze stichting ondersteunt anderen met bij het in stand houden van het karakteristieke Gelderse landschap met heggen, knotwilgen, poelen enz.

Activiteit: Op de weide bij de werkschuur werd ‘maaien met de zeis’ onderwezen. Wie durfde, mocht het onder een wakend oog zelf proberen.

Open: zaterdag 10.00-15.00 uur.

Kijk voor meer foto’s op: https://rheden.nieuws.nl/fotos/126113/omd-2018-werkschuur-en-weide-bij-de-vroegere-boerderij-rosendaal-2a/

OMD 2018 Begraafplaats Rosendael – Boerenallee Rozendaal

ROZENDAAL – De sfeervolle begraafplaats in het bos op landgoed Rosendael dateert van 1840, toen kort na elkaar twee jonge zoons van Assueer L.A. baron Torck overleden en niet veel later de baron en barones. Rondom hun grafkelder werden aanzienlijke personen begraven, zoals bewoners van de grote buitenhuizen langs de Rosendaalselaan en burgemeesters.

Maar ook andere dorpelingen vonden er een plek. Sommige graven zijn voor deze gelegenheid gemarkeerd. Activiteit: zondagmiddag van 13.00-15.00 uur is er iemand aanwezig die de begraafplaats goed kent.

Open: zaterdag en zondag 10.00-17.00 uur.

Kijk voor meer foto’s op: https://rheden.nieuws.nl/fotos/126116/omd-2018-begraafplaats-rosendael-boerenallee/

OMD 2018 Klein Rosendael – Rosendaalselaan Rozendaal

ROZENDAAL – Kliniek Klein Rosendael is een landhuis in neo-classicistische stijl, gebouwd door baron Van Pallandt in het midden van de 19e eeuw. Het huis had een parkachtige tuin, moestuin en koetshuis en werd verhuurd aan goede bekenden. Uit deze geschiedenis zijn foto’s en krantenknipsels te zien. Na de Tweede Wereldoorlog zat hier de Gezondheidsdienst voor dieren. Tegenwoordig worden er plastisch chirurgische ingrepen gedaan en is de orthopedische kliniek Orthoparc hier gevestigd.

Open waren de monumentale hal, gang en trappenhuis en de bibliotheek met lambrisering. De parkachtige tuin, met nog oude tuinmuren, was toegankelijk. Diverse monumentale bomen waren gemarkeerd en benoemd.

Open: zaterdag en zondag van 10.00-17.00 uur.

Kijk voor meer foto’s op: https://rheden.nieuws.nl/fotos/126118/omd-2018-klein-rosendael-rosendaalselaan/

OMD 2018 Kwekerij Overhagen – Biljoen 6 Velp

VELP – Het gebied ‘Overhagen’ maakt deel uit van het landgoed Biljoen. Vanaf 1937 was er binnen de voormalige gracht een kwekerij gevestigd. Dit historische terrein wordt opnieuw ingericht als kwekerij met kassen, modeltuinen, pluktuin en woonhuis en kantoor.

Activiteit: In de oude loods werden de historie en de nieuwe plannen weergegeven.

Open: zaterdag 10.00-17.00 uur.

Kijk voor meer foto’s op: https://rheden.nieuws.nl/fotos/126120/omd-2018-kwekerij-overhagen-biljoen-6/

OMD 2018 Gemeentehuis Rozendaal Kerklaan Rozendaal

ROZENDAAL – Het huidige gemeentehuis was oorspronkelijk een logement. Hier woonde in het begin van de 19e eeuw logementhouder/rentmeester/burgemeester Kets.

Het huis is meermalen verbouwd en heeft een interessante geschiedenis. De naam Roseneath kreeg het toen F.W.J. van Pallandt en zijn vrouw Constantia Loudon er gingen wonen.

Activiteit: een kleine tentoonstelling ter gelegenheid van 200 jaar zelfstandige gemeente over twee burgemeesters: G. Kets en D. d’Yvoy.

Kijk voor meer foto’s op: https://rheden.nieuws.nl/fotos/126179/omd-2018-gemeentehuis-rozendaal-kerklaan/

OMD 2018 Huis met de Leeuwenkoppen – Hoflaan 1 Dieren

DIEREN – Het Huis met de Leeuwenkoppen is een monumentaal pand, rond 1900 gebouwd in een eclectische neo-renaissance stijl. De opdrachtgever was J. Brinkhorst, kruidenier en graanhandelaar.

Vandaar dat het pand ook een winkel en een graanpakhuis omvatte. De keuken van de huidige bewoners was de vroegere kruidenierswinkel, waarvan een deel van de inventaris goed bewaard is gebleven, bestaande uit toonbank, kasten en schappen.

Vanuit het graanpakhuis werd graan geleverd aan de Dierense jeneverstokerij Sevenstern. Tegenwoordig is het pand in gebruik als woonhuis en B&B.

Activiteiten: In de tuin werd een hapje en drankje geserveerd.

Kijk voor meer foto’s op: https://rheden.nieuws.nl/fotos/126198/omd-2018-huis-leeuwenkoppen-hoflaan-1/

OMD 2018 Villa Sperata – Stationsstraat 42 Velp

VELP – Het pand werd rond 1830 gebouwd en bestond toen uit één bouwlaag. De tweede bouwlaag is rond 1890 toegevoegd.

De villa in de stijl van het eclecticisme ligt naast de spoorlijn. De tuin bevat nog enkele oude bomen. Het huis werd tussen 1860 en 1900 bewoond door steenfabrikant Hendrikus Avelingh.

Het interieur van het pand is goed bewaard gebleven, met name de betegeling is heel bijzonder.

Kijk voor meer foto’s op: https://rheden.nieuws.nl/fotos/126215/omd-2018-villa-sperata-stationsstraat-42-velp/

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen