Ik kook en mijn maatje Josien helpt met de tuin

Foto: Goedele Monnens

GEMEENTE RHEDEN – Dit is het vijfde en tevens laatste verhaal over mensen die vrijwilligerswerk doen voor inwoners van de Rhedense dorpen of hulp aannemen: hoe is het om (je) te (laten) helpen? Deze keer is dat Annemieke de Koning uit Rheden

We Helpen

Met wehelpen.nl kun je aangeven dat je best een keer iemand een handje wilt helpen. Of laten weten waar je hulp bij kunt gebruiken. Ook kun je samen met bekenden via de website tijdelijk of wat langer zorgen voor een ander. Zeg maar een ‘online marktplaats’ waar mensen kunnen vragen om hulp en hulp kunnen aanbieden.

Op www.wehelpen.nl/rheden lees je nog meer verhalen en vindt je praktische informatie.

Voor Annemieke de Koning (63) werd het onderhoud van de tuin te veel nadat haar man overleed. Ze vroeg en kreeg hulp, maar had wel een voorwaarde: “Ik wilde iets terugdoen.”

Annemieke:

“Hulp vragen… daar ben ik nooit zo goed in geweest. Ik redde me meestal wel. Maar toen mijn man Toon afgelopen winter overleed, merkte ik al snel het werk in onze tuin te veel werd voor mij alleen. Ik besloot op zoek te gaan naar een dienstenruil. Het voelt fijner als je direct iets terug kunt doen voor iemand.”

Dienstenruil

“Ik tikte op internet ‘dienstenruil’ en ‘Rheden’ in. Helaas vond ik geen bruikbare informatie. Maar net toen ik dacht: ‘Wat nu?’ las ik in de Regiobode een verhaal over WeHelpen, een website waarop je hulp kunt vragen en hulp kunt aanbieden. Misschien was dat iets. Contactpersoon Ottelien Groenenberg raadde me aan om mijn dienstenruil zowel bij ‘Vraag’ als bij ‘Aanbod’ in te vullen.”

Fan van koken

Nog geen twee dagen later reageerde Josien uit Dieren. Annemieke: “Ze gaf aan dat ze erg van tuinieren houdt, maar geen fan van koken is. Dat kwam mooi uit. Want ik ben graag in de weer met m’n kookboeken.”

Tuin-kook-woensdag

Inmiddels hebben Josien en Annemieke al twee tuin-kook-woensdagen achter de rug. Annemieke: “Ik maak dan iets lekkers en Josien helpt met snoeien en orde aanbrengen in onze borders. Daar heeft ze echt oog voor. Ik doe meestal maar wat. Mijn man was van de tuin. Als hij maar buiten kon zijn, dan was hij op z’n gelukkigst.”

Raakvlakken

Annemieke: “Het fijne is ook dat we veel raakvlakken hebben. De man van Josien is eveneens overleden en we hebben beiden een groot gezin. Dat voelt vertrouwd. Ze is echt een maatje geworden.”

Grote trots

“Met het extreem droge weer van de afgelopen tijd heb ik trouwens wel vaak gedacht: ‘Oh Toon, daar gaat je trots’. Maar de natuur herpakt zich. En de tuin is inmiddels weer om door een ringetje te halen is. Dat komt door Josien én een aantal vriendinnen uit het dorp. Zij boden spontaan hun hulp aan toen ze van mijn oproep hoorden. WeHelpen heeft dus op verschillende manieren iets moois opgeleverd. Daar ben ik dankbaar voor.”

Aanmelden?

Ga naar www.wehelpen.nl/rheden. Jezelf aanmelden kan via de knop ‘Aanmelden’ rechtsboven in het beginscherm. Alleen je naam en e-mailadres zijn nodig. Na het aanmelden kan je een hulpaanbod of hulpvraag op de website zetten.

Vragen?

Mail dan naar [email protected] of bel: 06-21224071 (Ottelien Groenenberg).

We Helpen Rhedense dorpen wordt ondersteund door lokale partners als: Radar Uitvoering Oost, Meldpunt Vrijwillige Thuishulp (MVT), Stichting STOER, Loket Vrijwillige Inzet, Innoforte, Attent Zorg & Behandeling, Bibliotheek Veluwezoom en gemeente Rheden.

(Redactie: Met Kop en Staart Fotografie: Goedele Monnens)

WeHelpen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen