Burgemeester roemt initiatieven en samenwerking 

DE STEEG – De burgemeester van Rheden, Petra van Wingerden – Boers, heeft in haar nieuwjaarstoespraak aangegeven erg content te zijn met de initiatieven en vormen van samenwerking binnen de gemeente. Zij hield haar toespraak tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente, maandagavond 6 januari 2014. Tijdens de receptie werden ook de Rhedense sportman, sportvrouw en sportploeg van 2013 bekendgemaakt.

De burgemeester startte haar toespraak in een bomvolle raadszaal met een overzicht van de schade van Oudejaarsavond en –nacht: een kleine € 13.000,-. Dit is bijna € 2.000,- meer dan vorig jaar. De gemeente heeft aangifte gedaan en hoopt dat er nog schades verhaald kunnen worden. Behalve de schades, beleefde de gemeente verder een rustige jaarwisseling.
Bronzen beelden
In haar terugblik kwam de burgemeester onder meer terug op het herplaatsen van de bronzen beelden van Simon en Tiny Carmiggelt, Het Paard en Koningin op de Fiets. “In De Steeg werd dankzij de inzet van dorpsbewoners, talrijke acties en donaties voldoende geld ingezameld om de beelden te restaureren”, refereerde de burgemeester aan de acties in De Steeg ten aanzien van het kunstwerk van Simon en Tiny Carmiggelt, “Alle beelden staan weer op de vertrouwde plekken in de gemeente, zoals dat hoort.”
Ik buurt mee!
De burgemeester maakt in het dagelijkse leven geregeld kenbaar erg blij te zijn over de vele vormen van samenwerking en genomen initiatieven om de sociale woonomgeving te bevorderen. Ook in haar nieuwjaarstoespraak kwam zij daar uitgebreid op terug. “Ik buurt mee! is een werkwijze die staat voor het samen met bewoners en instanties werken aan een sociale, prettige en veilige buurt. In mei mocht ik het eerste buurtplan uitreiken aan de bewonersgroep Boterbloemstraat in Rheden, inmiddels zijn er negen buurtplannen in onze gemeente.”
har2mfxyoefoh4d0odfzv7n7h
Bomvolle raadszaal
Samenwerken
Ook de vele vrijwilligers die zich jaarlijks inzetten voor de drie vakantiekampen in de gemeente, Rhevak, Bouwburg en Madierodam, werden geroemd. Een compliment viel ook ten deel aan de organisatie van ‘Ontzet van de Veluwezoom’: “Samen met de enthousiaste inzet van veel vrijwilligers is dit evenement een groot succes geworden”. Ook door een verdergaande vorm van samenwerking is het de gemeente Rheden gelukt het predicaat ‘Fairtrade’ te ontvangen.   
Carion
Naast lof werd er ook gesproken over ‘gevoeliger’ zaken, zoals het faillissement van Welzijnsorganisatie Carion en de gevolgen daarvan en de bezuinigingen vanuit het rijk, waardoor de methodiek onder de noemer ‘Minderen met Beleid’ het licht zag. Deze nieuwe rapportage beschrijft mogelijke, structurele besparingsmogelijkheden en was een hulpmiddel voor het maken van de begroting voor 2014. 
Decentralisatie
In 2014 volgen opnieuw een aantal politiek wegende zaken. Zo worden er nieuwe stappen gezet in Traverse Dieren en is er een grote uitdagingen voor de gemeente in de decentralisatie van de Awbz en de decentralisatie van de jeugdzorg.  “Niet alleen komen er nieuwe taken op ons af, de bezuinigingen zijn fors. We moeten meer doen met minder geld. Kerngedachte van de decentralisaties is dat gemeenten dichter bij de burgers staan”. 
“Ga stemmen op 19 maart”
Tot slot roept de burgemeester iedereen op te gaan stemmen op 19 maart 2014. Er zijn dan gemeenteraadsverkiezingen, een stem is de manier invloed uit te oefenen op het lokale beleid.
Kijk voor een verslag en foto’s van de sportverkiezing op: “Rhedense sporthelden 2013 ‘gekroond’
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
c02f9dq866vvmwjx6yjuiy75t
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden