Rheden Nieuws eet smakelijk uit het voedselbos

Foto: gamzekiziltug on Foter.com

COLUMN – Om te beginnen een paar recepten die uw columnist voor komende week u aanbeveelt.

Deze polenta met paddenstoelen en spinazie (met groenten- of paddenstoelenbouillon en zonder pancetta is het vegetarisch) levert wel erg veel polenta op, verder zijn de ingrediënten in de juiste verhouding. Laat de spinazie niet te gaar worden. Dit is een goed recept voor Chili con carne. Vergeet de hoeveelheid niet aan te passen, staat standaard op 12 personen, uw columnist kookte voor vier personen en daar kon je al met zijn achten van eten. Voor de niet-vleeseters: vervang het gehakt door avocado’s. Tot slot een zeer gezonde groentesoep waarbij u desgewenst het spek achterwege kunt laten. Ook dit recept levert meer consumpties dan voor vier en vitaminen voor 10.

Voedselbos

Een actueel verschijnsel zijn de voedselbossen, op vrij kleine schaal wordt op duurzame wijze voedsel verbouwd. Het idee is, dat eten verbouwd wordt zonder al te veel ingrijpen van de mens. Net als bij een bos wordt er aangeplant, ontstaat van nature een vruchtbare grond door vallende bladeren, schimmels en beestjes. Dit proces gaat eeuwig door. De bomen en struiken die gepoot worden dragen vruchten of krijgen noten. Op de grond groeien eetbare paddenstoelen. Een andere overeenkomst met een bos is dat er meer vogels en andere dieren leven dan bij traditionele akkerbouw.

Omdat er niet jaarlijks geploegd hoeft te worden, geen bemesting nodig is en voldoende water wordt vastgehouden door het bos zodat niet gesproeid hoeft te worden, worden veel kosten bespaard. Ook de bestrijding van ongedierte gaat op natuurlijke wijze. Je spaart dure middelen, machines en arbeidsuren uit.

Iedere akker of weiland kan beplant worden. Maar ook lege stukken in wijken of aan de rand van dorpen die vaak in onderhoud zijn bij gemeente, braak liggen of saaie grasperken zijn. Er zijn boeren die hier wat in zien en het winstgevend weten te maken. Het kunnen ook buurtinitiatieven zijn zoals in Brummen. Samen met de buurt planten, snoeien en oogsten.

Recent schreef de Gelderlander over een bijeenkomst door het Velpse Larenstein over het effect dat voedselbossen op wereldniveau kunnen hebben. Uw columnist is benieuwd naar deze ontwikkelingen, het zijn mooie initiatieven en ontwikkelingen.

Rheden eet smakelijk!

 

Reacties

article
126593
Om te beginnen een paar recepten die uw columnist voor komende week u aanbeveelt
COLUMN – Om te beginnen een paar recepten die uw columnist voor komende week u aanbeveelt.
https://rheden.nieuws.nl/nieuws/126593/rheden-nieuws-eet-smakelijk-uit-het-voedselbos/
2018-09-16T16:57:05+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/280/2018/09/16165622/Rheden-eet-smakelijk-Voedselbos.jpg
Column, Rheden eet smakelijk, rheden.nieuws.nl, september, Voedselbos
Column, Nieuws