Vanaf heden de bronsttijd volgen via de livestream van BuitenGewoon

Foto: Omroep Gelderland

REGIO – Vanaf vandaag is de hertenbronst live te volgen. Via de YouTube-pagina van het Natuurplatform BuitenGewoon is de livestream te bekijken tot aan het einde van de bronsttijd. De camera is opgesteld bij de bosrand en vooral tijdens de schemer komen er vele herten voorbij.

Deze week is de hertenbronst echt begonnen. De afgelopen week was al sporadisch ‘geburl’ te horen van bronstige herten, maar de bijzondere mannelijke lokroep is nu echt volop waar te nemen.

Later door de droogte

De herten in Nederland gaan meestal vanaf begin september op liefdespad. Ze zijn dan bronstig en de mannetjes laten zich luidruchtig horen op zoek naar vruchtbare dames. Dit jaar is de bronst later begonnen dan anders. Volgens Henk Ruseler, boswachter bij Nationaal Park De Hoge Veluwe, komt dat door de droogteperiode van afgelopen zomer. De vrouwtjes waren daardoor in slechtere conditie en minder vroeg vruchtbaar.

Een ware uitputtingsslag

De hertenbronst is voor veel natuurliefhebbers het hoogtepunt van het jaar, maar voor de dieren is het een uitputtingsslag. Sommigen moeten het zelfs met de dood bekopen. Herten die actief deelnemen aan de bronst leveren behoorlijk wat in. Sommigen verliezen wel zo’n 25 tot 30 kilo. Ook zijn ze uitgeput. De herten slapen soms zo diep dat ze het niet eens opmerken als er mensen aankomen. Bovendien zijn ze minder alert tijdens het oversteken van de weg, waardoor het aantal wildaanrijdingen deze tijd van het jaar toeneemt.

Excursie winnen

Veel natuurorganisaties organiseren immens populaire bronstexcursies. Veel mensen willen de burlende herten zien of horen, waardoor de meeste excursies snel vol zitten. Het natuurplatform BuitenGewoon van Omroep Gelderland organiseert een excursie waaraan kijkers kunnen deelnemen. Een aantal gelukkigen mag mee op pad met Henk Ruseler.

(Bron: Omroep Gelderland)

Volg vanaf vandaag hieronder de bronst via de livestream van BuitenGewoon.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen