Combinatie Traverse Dieren in afrondingsfase

Foto: ProRail

DIEREN/ELLECOM – De fietstunnel Ellecom, de open tunnelbak en alle tussengelegen verbindingswegen en kruisingen zijn in gebruik. Aan de noordkant van het spoor zijn eind augustus ook het kruispunt Spankerenseweg en de nieuwe Edybrug opengesteld.

De komende maanden voert combinatie Traverse Dieren de afrondende werkzaamheden uit. Dan gaat het vooral over het inrichten van de omgeving, zoals het verblijfsgebied ten zuiden van het station.

Afrondende werkzaamheden:

  • augustus/september: gereedmaken wachtruimte/buspaviljoen
  • augustus/september: werken aan de nieuwe fietsenstalling  zuidzijde
  • augustus/september: aanbrengen beschoeiing en faunapassage bij Edybrug
  • augustus/september: uitvoeren diverse restpunten bij kruispunt Ellecom
  • september: plaatsen laatste geluidschermen (Zuider Parallelweg tot Molenweg)
  • september/oktober: definitieve inrichting zuidelijke stationsomgeving
  • september/oktober: riolering en definitieve bestrating Hoflaan/Prinsenstraat
  • oktober: laatste aansluitingen van de Wilhelminaweg op de nieuwe verharding
  • oktober: Prinsenstraat/Middelhovenstraat krijgt nieuwe verharding
  • najaar/winter: alle groen in het plantseizoen en de installaties voor het dynamisch verkeersmanagement, waarmee de doorstroming in de tunnelbak wordt bewaakt.

Traverse Dieren

Ook wordt in november nog nieuwe bebording bij de nieuwe kruising Harderwijkerweg geplaatst. In afwachting daarvan zijn tijdelijk blauwe attentieborden aan de masten met verkeerslichten aangebracht. Elke rijstrook wordt nu aangeduid met een bestemming. Hiermee wil Traverse Dieren voorkomen dat verkeer met de bestemming Dieren-Noord of Dieren-Centrum verkeerd voorsorteert.

Open tunnelbak een succes

De open tunnelbak zorgt voor een duidelijk betere doorstroming van het doorgaande verkeer. Uit metingen blijkt dat de reistijd aanzienlijk is afgenomen vergeleken met de situatie voor aanvang van het project. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het vervallen van het grootste deel van de verkeerslichten en het ‘ontvlechten’ van het lokale verkeer. Ook zorgt de tunnelbak met geluidwerende beplating merkbaar voor minder geluid.
Vanwege deze nieuwe verbinding is ook de maatregel tegen sluipverkeer (de slagboominstallatie op de Zutphensestraatweg) opgeheven.

Werkzaamheden ProRail en BAM spooronderdoorgang

Sinds 3 september is de Kanaalweg inclusief de spoorwegovergang, tussen Kattenberg en Edybrug, voor 14 maanden afgesloten. Bouwbedrijf BAM Infra maakt in opdracht van ProRail een spooronderdoorgang en een nieuwe verbinding tussen de Kattenberg en de Zuider Parallelweg. Dit is het laatste onderdeel van Traverse Dieren. De verwachting is dat de werkzaamheden aan de spooronderdoorgang in maart 2020 klaar zijn. Tussentijds zal de onderdoorgang in twee zogenoemde treinvrije periodes onder de spoorbaan worden geschoven.

Vragen over de spooronderdoorgang?

ProRail treedt voor de provincie op als opdrachtgever. BAM Infra is de uitvoerend aannemer. Alle communicatie over de bouw van dit werk verloopt dan ook via deze aannemer. Voor vragen over de werkzaamheden aan de spooronderdoorgang Kanaalweg kan contact opgenomen worden met Martijn Oosting, omgevingsmanager BAM-Infra, via 070 – 370 00 40 of [email protected].

De provincie blijft aanspreekpunt voor informatie over het project Traverse Dieren en online bereikbaar via het Provincieloket.

Omleidingsroutes

De ingestelde omleidingen zorgen, zeker in de eerste periode, voor vragen en suggesties vanuit de omgeving. BAM pakt deze op, waar nodig in overleg met de gemeentelijke en provinciale wegbeheerders. Op sommige plaatsen zijn extra borden geplaatst en de Badhuislaan in Laag-Soeren  is als aanvullende omleidingsroute aangewezen. We hebben extra aandacht voor sluipverkeer door Spankeren en via de Geitenbergweg en de drukte op de Harderwijkerweg en Imboslaan.

Informatiecentrum blijft voorlopig open

Tot begin 2019 blijft het informatiecentrum op de gebruikelijke tijden geopend met Inge Vlaswinkel als gastvrouw. U kunt hier terecht met vragen over het project en de lopende werkzaamheden. In maart 2019 wordt bekeken of hiermee nog in een behoefte wordt voorzien. Wel wordt de bouwkeet die achter het informatiecentrum staat eerder afgebroken.

Werkzaamheden stationsomgeving Noord

De uitvoeringswerkzaamheden aan de noordkant van het station zijn in volle gang en alle rioolwerkzaamheden zijn bijna klaar. Aannemer Roelofs brengt nieuwe bestrating aan in de woonstraten langs het toekomstige nieuwe stationsplein en ter plaatse van de vernieuwde fietsenstalling. De uitstraling van dit nieuwe plein sluit straks naadloos aan op die van het plein aan de zuidzijde van het station. Naar verwachting is in december het noordplein gereed. Behalve de nieuwe groenvoorzieningen. Deze worden in het voorjaar van 2019 aangebracht

Tijdelijke stalling

ProRail is bezig met het vernieuwen van de fietsenstallingen bij het station. De nieuwe fietsenstalling wordt groter. Tijdelijk kunnen bij de oude stallingen geen fietsen gestald worden. Aan de Prins Bernhardlaan is naast de parkeergarage een tijdelijke stalling ingericht. Vanaf december is de nieuwe fietsenstalling klaar en wordt de tijdelijke stalling weer verwijderd.

In de afbeelding hieronder is weergegeven waar momenteel werkzaamheden worden uitgevoerd en hoe de planning en fasering eruitziet voor de aankomende periode.

Nieuwe P+R op drukke dagen 75% vol

De nieuwe P+R, waar gratis geparkeerd kan worden, is nu ruim twee maanden open en wordt goed gebruikt. Op drukke werkdagen staat deze 75% vol. Verwachting is dat het aantal parkeerders in de P+R verder zal toenemen.

Traverse Dieren is een samenwerking van Provincie Gelderland, gemeente Rheden en ProRail.

Traverse Dieren

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen